2010-04-23 09:10:42
Bookmark and Share

Električni taksi budućnostiDok hrvatsku javnost brine dilema o skupom ili jeftinom taksiju, mudriji dio svijeta razmišlja o električnim inačicama. Iz Volkswagena stiže vijest kako će već 2013. u njihovoj režiji prometovati poseban električni model. Publika će ga upoznati na predstojećem hanoverskom sajmu, a koncept nazvan Milano taxi donosi sve što se danas za gradski promet smatra potrebnim. U dopadljivu monovolumensku karoseriju, što namjerno podsjeća na glasovitu T1 Samba izvedbu nude se okretno-klizna vrata što se otvaraju na dodir, te prilagodljiv taxi zaslon, također osjetljiv na dodir.

Odabirom dvobojne karoserije volkswagen brand cijeni Milano kao modnu metropolu, ali i kao grad neopisivih gužvi gdje je taxi i te kako uobičajeno prijevozno sredstvo. Neobičnost dizajna potkrijepljena je i vratima manjka, jer Milano taxi ima samo jedna vrata na svakom boku.

Walter da Silva, šef dizajna potvrdio je takvu odluku parolom: „Jedna vrata manje su više za taksi“ – čime je donekle u pravu jer ovako je osim čvršće strukture vozila sigurniji i ulaz za putnike na stražnju klupu, jer ulaze s pločnika s desne strane. Stoga je na putničkoj strani postavljeni novi mehanizam s dvije kinematičke osi koji nudi širok i komforan ulaz.

Taxi Milano visok je 160 cm, širok 166, te dugačak 373 cm. Najveća predviđena brzina vozila je 120 km/h, a za pogon koristi električni motor nominalne snage 50 kW. Mjenjač je automatski, a energija se crpi iz litij-ionskih baterija smještenih u povišenom podu vozila. Relativno niska masa vozila, te baterijski kapacitet od 45 kWh dovoljni za prelazak udaljenosti do 300 km. Brzim punjenjem baterije se lako mogu napuniti do 80 posto ukupnog kapaciteta za samo 60 minuta.


Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: adac testovi domen kralj christianlouboutinclaudiaan clio rs kolikoideuljaumotorfijat usporedni.testtgolfova croatian drift challenge fordvcomax christian louboutin platform l goodyer citroen nagradna igra miniscooperwrabljeni renaultrmeganeegrandtoure cjenik guma mich seat toledo koliko litra ulja ide u motor koliko ulja u motor mazda polovni autom,,).,) skoda jeti mitcu koliko ulja u motor mazda usporedba golf-fiat kolicina ulja ide u motor audi fulda sportcontrol fabia marko santini bh insignia opc opel antara kolikoideuljaugetribuseat polovni autom,,).,) chip tuning qiuleta koliko ulja ide u motor seat picasso auta za snijeg duster maraton test suzuki vitara koliko ulja ide u motor golf toyotatires cupra r vw sport toyotatires koliko ulja ide u motor golf suzuki vitara duster maraton test auta za snijeg picasso koliko ulja ide u motor seat koliko ulja ide u motor golf qiuleta