2018-01-05 08:11:26 , Autor: Kristijan Tićak i Birgit Priemer; Ilustracije: Christian Schulte
Bookmark and Share

Osma generacija Golfa stiže već iduće godine a osim dizajnerskog iskoraka donosi i pregršt tehničkih novina i promjena. Donosi i odgovor na pitanje koje nas sve trenutno najviše zanima - može li dizel opstati?


Osmo izdanje Golfa stiže već iduće godine

Toliko spominjana MQB platforma debitirala je 2012. u Golfu sedme generacije i postala tehnička baza mnogih modela i derivata unutar VW koncerna. S druge strane, standardizacija različitih sklopova poput pogona, podvozja, infotainmenta i sigurnosnih sustava trebala je smanjiti kompleksnost ali isto tako i značajno sniziti troškove proizvodnje.U međuvremenu se u VW koncernu dogodilo zaista puno toga - upoznali smo pregršt novih modela, već sada svjedočimo pravoj poplavi SUV-a ali i slušamo o vrlo optimističnoj najavi elektrifikacije proizvodne game.
Golf je iznimno profitirao od nove strategije, a zahvaljujući spomenutoj MQB platformi s lakoćom je u facelift izvedbu preuzeo sigurnosne sustave i infotainment iz aktualnog Passata. Osma generacija će dakako opet podignuti standarde, a biti će predstavljena već iduće godine. Dakle, nešto ranije no što je prvotno bilo planirano.

(Opet) sigurniji i štedljiviji
Iz VW-a već sada govore kako će se osma generacija Golfa po pitanju dizajna znatno više distancirati od prethodnika no što je to bio slučaj u prethodnoj smjeni generacija. Promijenjene su proporcije (širi i niži), baš kao i neki markantni detalji (svjetla), no Gof VIII bi unatoč tome trebao ostati prepoznatljiv. Budući da limit CO2 od 2020. pada na 95 g/km, a Golf je kao takav još uvijek najvažniji volumni model VW-a, potrošnja mu se mora smanjiti. Važan preduvjet za tako nešto je smanjenje mase, a VW najavljuje i do 50 kg manje - ovisno o modelu. Nadalje, potrošnja će se sniziti i boljom aerodinamikom, a trocilindarski 1,0 TSI Bluemotion bi prema najavama trebao biti prvi Golf benzinac koji bi išao ispod granice od 100 g/km. Golf-e osme generacije zasigurno više neće postojati, baš kao i Polo TDI sa tri cilindra ili 1,4 TSI.

Premijerno kao mild-hibrid
Unatoč tome, raznolikosti pogona neće nedostajati a u ponudi će biti i sve veći broj hibridnih izvedbi. Primjerice, mild-hibrid će u Golfu slaviti premijeru već iduće godine, a uz to standardno ide i 48-voltni sustav. Najveći broj otto-motora bazirati će se na novome EA211 kojeg smo u obujmu od 1,5 litre već imali prilike upoznati u aktualnom Golfu. Isti nudi brojne mogućnosti adaptacije - povećanje snage, smanjenje obujma i broja cilindara... U smanjenju potrošnje zasigurno će pomoći i turbo punjači sa varijabilnom geometrijom te Millerov proces izgaranja. Uz to, svi će benzinski motori u vrlo kratkom roku biti opremljeni filterom čestica, a za broj VIII je isto tako i dalje predviđena verzija na plin (1,5 TGI sa 160 KS i 250 Nm)

Snažni dizelaši imaju budućnost u Golfu. Poput primjerice
biturba sa 240 KS i 500 Nm iz Passata. Je li to novi Golf R?

NOx- i SCR-katalizator u dizelima
Hoće li Golf VIII uopće dolaziti s dizelskim motorom? Odgovor na pitanje koje nas sve zanima je - hoće! VW je već naveo da će se u budućnosti koncentrirati isključivo na snažnije dizelske agregate te da će u njih ugrađivati SCR-katalizator i AdBlue-ubizgavanje. Budući da taj sustav na kraćim dionicama ne postiže u potpunosti radnu temperaturu, samim time i ne radi optimalno, zbog ispunjavanja norme Euro 6d (od 2019.) će se u sve dizelske izvedbe ugrađivati i NOx-katalizator sa pohranom i SCR-katalizator.Slijedi li povećanje broja prekidača na upravljaču?
Nove konture sjedala još će više poboljšati komfor

A u VW Golfa će se ugrađivati i aktivna svjetla, adaptivni tempomat (ACC) te head-up displej - sve kako bi ponovno bio spreman uhvatiti se u koštac sa premium konkurencijom poput BMW-a serije 1 ili Mercedes A-klase. Što će mu s druge strane, ponovno podići cijenu te ga još više udaljiti od izvorne ideje 'narodnog automobila'. No, ta je sudbina u budućnosti očigledno predviđena za neke druge marke unutar koncerna.

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: mini couper ibiza fr suzukigliana koliko ide ulja u motor clio select neutral renault scenic uggclassicshortpaisley,ugg mercedes ml elektrorturbopunjac test rabljenog hyundai gett sport-utexbandwagonpsport slalom test galant toyota-prekowrijekeiisprekoamo uporedni test arhiv paralelni a-klasa kupnjazimskihguma store news : wigs-lace.net mitsubishi grandis dijelovi prednja obloga koliko ulja ide u motor tdi kristijan habulin christianlouboutinmaryjanes jaguar s type velika suzuki ignis suv test mercedes c c prekidac za otvaranje prtljazn opel corsa mitsubishi i-miev ranault vvwitouran novi vivaro elektricni romobil bmw mini hondataccorddrs daciaasanderoastepway mercedes a klasa automatic lagunaicoupergt manualni, automatski facelift mazda autozubak u nagradnoj igri pok golf tdi chrysler koliko ulja ide u motor corsa authenticminnesotavikingsje bmwifiat seat ibiza cup toyota chr prednje staklo renault twingo