Autokreso
Autokreso
2012-03-02 08:03:48 , Autor: Ivan Cvetković
Bookmark and Share

Osim udruživanja GM ulazi i u vlasničku strukturu francuske grupacije te nakon obitelji Peugeot postaje drugi dioničar tvrtke PSA Peugeot Citroën
PSA Peugeot Citroën i General Motors najavili su stvaranje strateške svjetske Alijanse. Ova Alijansa doprinijet će rentabilnosti dvaju partnera i snažnom poboljšanju njihove konkurentnosti u Europi, udruživanjem snaga i stručnosti dviju kompanija. Alijansa se temelji na dva osnovna principa: dijeljenju platformi vozila, dijelova i modula te kreiranju joint-venturea za globalnu opskrbu za proizvode i usluge, u vrijednosti od 125 milijardi dolara godišnje. Svaka od tvrtki nastavit će s komercijalizacijom svojih vozila samostalno i konkurentno. Osim ovih, Alijansa ostavlja mogućnost proširenja suradnje i na druga područja aktivnosti.

U okviru ove Alijanse, PSA Peugeot Citroën trebao bi nastaviti s povećanjem kapitala za oko 1 milijardu eura, s pravom prvootkupa za dioničare Peugeot Citroëna, uz garanciju bankarskog sindikata i uz sudjelovanje familije Peugeot, kao potvrde povjerenja u uspjeh alijanse. Kao dio ovog dogovora, koji ne predviđa posebne provizije koje se odnose na vođenje PSA Peugeot Citroëna, General Motors će ući s kapitalom u visini od 7%, čime će postati drugi dioničar PSA, nakon obitelji Peugeot.

'Ovo partnerstvo za naše tvrtke predstavlja izvrsnu priliku', izjavio je Dan Akerson, predsjednik GM-a, te nastavio 'sinergije kreirane Alijansom, koje upotpunjuju programe svake od tvrtki, omogućit će GM-u osiguranje rentabilnosti u Europi na dugi period.' Philipe Varin, predsjednik PSA Peugeot Citroëna, izjavio je: 'Ova Alijansa je ključan trenutak za naše dvije grupe, zahvaljujući velikom potencijalu razvoja. Uz jaku podršku našeg povijesnog dioničara i ulaskom novog prestižnog dioničara u kapital PSA Peugeot Citroëna, cijela tvrtka je mobilizirana da bi što brže iskoristila prednosti ove Alijanse.'

Prema uvjetima dogovora, PSA Peugeot Citroën i General Motors dijelit će neke platforme, module i dijelove na globalnom nivou, s ciljem povećanja proizvodnje, smanjenja troškova za razvoj novih tehnologija i emisije CO2 i povećanja efikasnosti. Dijeljenje platformi omogućit će dvjema grupama razvoj globalnih aplikacija, ali i provedbu niza europskih programa uz smanjene troškove.

U prvoj fazi, PSA i GM fokusirat će se na male i srednje osobne automobile, monovolumene i crossovere. Nakon toga, dva partnera namjeravaju razviti novu platformu za vozila s niskom emisijom CO2. Prva vozila s ove platforme bit će komercijalizirana od 2016. godine. Ova Alijansa podupire, ali ne zamjenjuje planove učinkovitosti svake od grupa, a koji se odnose na povrat rentabilnosti u Europi.


Dogovor će omogućiti da PSA i GM djeluju kao jedna globalna organizacija za kupnju prilikom nabave sirovina, dijelova i usluga od dobavljača, koristeći u potpunosti prednosti zajedničke stručnosti, količina, platformi i standardiziranih dijelova. Uz to, Alijansa razmatra mogućnosti za daljnju suradnju, kao što su zajednička logistika i transport. General Motors namjerava uspostaviti stratešku, komercijalnu suradnju s Gefcom, podružnicom PSA Peugeot Citroëna, pri čemu bi Gefco osiguravao logističku podršku GM-u u Europi i Rusiji. Vrijednost sinergija koje se očekuju od Alijanse, iznosi oko 2 milijarde dolara godišnje u periodu od pet godina. Sinergije će se odnositi na programe za nova vozila, s ograničenim profitom u prve dvije godine, koji bi se trebao jednako rasporediti na obje kompanije.

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: north face triclimate jackets, novi renault megane bazapodatakaautomobila fiat rabljeni lexus ls seat alhambra prodajarabljenih s max test ovog touarega elektro auto perfomanse retrovizori za skutere dodgecharger alfa mercedes prerade distribucija ams u srbiji passatasynhrohdsgmtest subaru jusy crijevo za hladnjak za opel as seat exeo thenorthfacedenalihoodedj heart engagement rings necklac koliko ulja u motor fiat coup megane cc clio grandtour jaguar x type r neven novak novak christian.louboutinaaltadamaip wolkswagen touagen greta macabre golfsplus.iv zimske gume honda crv corsa suv tepisi za picao citroen jaguarjxf testzautoygume dacia duster rijeka vectratest podaci volvo kangoo pritisak guma ford koliko ide ulja u motor fiat b igor igor koliko ulja ide u motor volvo cjenik dijelova za opel vektru sandero maraton test test ovog touarega hondakcr-z opelrekord cjenik za dijelove opel astra opelpastraoghkaravan nagradna igra suzuki