Autokreso
Autokreso
2012-03-02 08:03:48 , Autor: Ivan Cvetković
Bookmark and Share

Osim udruživanja GM ulazi i u vlasničku strukturu francuske grupacije te nakon obitelji Peugeot postaje drugi dioničar tvrtke PSA Peugeot Citroën
PSA Peugeot Citroën i General Motors najavili su stvaranje strateške svjetske Alijanse. Ova Alijansa doprinijet će rentabilnosti dvaju partnera i snažnom poboljšanju njihove konkurentnosti u Europi, udruživanjem snaga i stručnosti dviju kompanija. Alijansa se temelji na dva osnovna principa: dijeljenju platformi vozila, dijelova i modula te kreiranju joint-venturea za globalnu opskrbu za proizvode i usluge, u vrijednosti od 125 milijardi dolara godišnje. Svaka od tvrtki nastavit će s komercijalizacijom svojih vozila samostalno i konkurentno. Osim ovih, Alijansa ostavlja mogućnost proširenja suradnje i na druga područja aktivnosti.

U okviru ove Alijanse, PSA Peugeot Citroën trebao bi nastaviti s povećanjem kapitala za oko 1 milijardu eura, s pravom prvootkupa za dioničare Peugeot Citroëna, uz garanciju bankarskog sindikata i uz sudjelovanje familije Peugeot, kao potvrde povjerenja u uspjeh alijanse. Kao dio ovog dogovora, koji ne predviđa posebne provizije koje se odnose na vođenje PSA Peugeot Citroëna, General Motors će ući s kapitalom u visini od 7%, čime će postati drugi dioničar PSA, nakon obitelji Peugeot.

'Ovo partnerstvo za naše tvrtke predstavlja izvrsnu priliku', izjavio je Dan Akerson, predsjednik GM-a, te nastavio 'sinergije kreirane Alijansom, koje upotpunjuju programe svake od tvrtki, omogućit će GM-u osiguranje rentabilnosti u Europi na dugi period.' Philipe Varin, predsjednik PSA Peugeot Citroëna, izjavio je: 'Ova Alijansa je ključan trenutak za naše dvije grupe, zahvaljujući velikom potencijalu razvoja. Uz jaku podršku našeg povijesnog dioničara i ulaskom novog prestižnog dioničara u kapital PSA Peugeot Citroëna, cijela tvrtka je mobilizirana da bi što brže iskoristila prednosti ove Alijanse.'

Prema uvjetima dogovora, PSA Peugeot Citroën i General Motors dijelit će neke platforme, module i dijelove na globalnom nivou, s ciljem povećanja proizvodnje, smanjenja troškova za razvoj novih tehnologija i emisije CO2 i povećanja efikasnosti. Dijeljenje platformi omogućit će dvjema grupama razvoj globalnih aplikacija, ali i provedbu niza europskih programa uz smanjene troškove.

U prvoj fazi, PSA i GM fokusirat će se na male i srednje osobne automobile, monovolumene i crossovere. Nakon toga, dva partnera namjeravaju razviti novu platformu za vozila s niskom emisijom CO2. Prva vozila s ove platforme bit će komercijalizirana od 2016. godine. Ova Alijansa podupire, ali ne zamjenjuje planove učinkovitosti svake od grupa, a koji se odnose na povrat rentabilnosti u Europi.


Dogovor će omogućiti da PSA i GM djeluju kao jedna globalna organizacija za kupnju prilikom nabave sirovina, dijelova i usluga od dobavljača, koristeći u potpunosti prednosti zajedničke stručnosti, količina, platformi i standardiziranih dijelova. Uz to, Alijansa razmatra mogućnosti za daljnju suradnju, kao što su zajednička logistika i transport. General Motors namjerava uspostaviti stratešku, komercijalnu suradnju s Gefcom, podružnicom PSA Peugeot Citroëna, pri čemu bi Gefco osiguravao logističku podršku GM-u u Europi i Rusiji. Vrijednost sinergija koje se očekuju od Alijanse, iznosi oko 2 milijarde dolara godišnje u periodu od pet godina. Sinergije će se odnositi na programe za nova vozila, s ograničenim profitom u prve dvije godine, koji bi se trebao jednako rasporediti na obje kompanije.

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: kombi insignia adac suzukuesplash mitshubishispacewagon pervan usporedni test golfa tdi i tsi eko voznja peugeot mitsubishi colt raillati rabljeni mitsubishi outlander nissan terrano bukaivibracije gorivo kvaliteta camaroass mazda koeru sandero stepway novisorento pt chruiser nissanttownpod christian.louboutintjolieoslin pritisak u gumama renault twin opel astra lpg nisanpatrol osijekstreetshow mjerenje snage chevrolet camaro ss osijekstreetshow porschetboxter passatchighline logan mvc rabljeni auti nokian w rabljeni auti nokian w nevennovak odzracivanje rabljeni auti straightwigs:zencart!,the nissanpatrol ford kuga testovi megane nisan qashqai honda fan klub koliko ulja ide u motor hyndai opelinsigniaopc distribucija u srbiji testsmini.cooper street race... lexus is golf fsi ibiza tsi show