2018-12-03 14:15:41 , Autor: PR objava
Bookmark and Share

Otvorena punionica dio je projekta koji sufinancira EU i koji će osigurati 69 brzih e-punionica na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku
Uoči otvaranja revitalizirane benzinske postaje ROX na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, postavljena je prva brza punionica za električna vozila u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“ sufinanciranom iz EU programa Connecting Europe Facility, koja je ujedno i prva na lokaciji postojećih benzinskih postaja u Hrvatskoj. Ovom instalacijom postavljen je kamen temeljac obvezne dekarbonizacije poslovanja postojećih benzinskih postaja u Hrvatskoj.Prvom brzom e-punionicom na prvoj benzinskoj postaji u Hrvatskoj osigurana je vrhunska usluga punjenja za domaće korisnike električnih vozila, ali i sve veći broj turista koji na odmor u Hrvatskoj dolaze upravo električnim vozilima. E-punionica postavljena u sklopu ROX benzinske postaje istovremeno može puniti dva automobila, s ukupno tri različita standardna priključka (Chademo 50kW, Combo 50kW i Type2 43kW). Usluga je dostupna 0-24, sedam dana u tjednu te je potpuno besplatna za sve korisnike električnih automobila do daljnjega. Punjenje traje oko 20 minuta, iskustvo korištenja je digitalno, a dostupna je i korisnička podrška putem pozivnog centra Hrvatskog Telekoma.

Instalacija prve brze e-punionice na ROX benzinskoj postaji, kao prve takve u sklopu jedne benzinske postaje, nastavak je projekta sufinanciranog od Europske unije, u sklopu kojeg se planira otvoriti čak 69 brzih i četiri ultra brze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt traje do kraja 2020. godine, a njegova je ukupna vrijednost iznosi 4,3 milijuna eura.„Izuzetno smo zadovoljni i ponosni što je u pravo naš dugogodišnji partner ROX d.o.o. prvi u Hrvatskoj prepoznao nužnost transformacije prema niskougljičnom distributeru pogonskih energenata i pružatelja usluga u prometu te što smo u rekordnom roku uspjeli realizirati prvu interoperabilnu brzu punionicu za električna vozila u Hrvatskoj. Benzinske postaje su lokacije na kojima treba promišljati o premium uslugama brzog punjenja. Uzimajući u obzir činjenicu da je u Hrvatskoj aktivno 843 benzinske postaje, zakonsku obvezu distributera naftnih derivata za sustavnom isporukom čišćih pogonskih energenata i usluga, te činjenicu da se svaki kWh električne energije u prometu tretira čak pet puta povoljnije u odnosu na konvencionalnu litru isporučenog benzina/dizela, u smislu obveznog smanjenja jedinične emisije CO2 po jedinici isporučene pogonske energije, možemo u godinama koje slijede očekuje se val elektrifikacije benzinskih postaja.“, poručili su iz Hrvatskog Telekoma.

Najnovijom izmjenom zakonodavnog okvira, svaki maloprodajni distributer naftnih derivata u Republici Hrvatskoj dužan je smanjivati emisije stakleničkih plinova u životnom vijeku isporučenog tekućeg naftnog goriva i energije, koje je stavio na tržište Republike Hrvatske, u odnosu na razinu emisije iz 2010. godine, koja je iznosila 94,1 gCO2eg/MJ, sukladno sljedećoj dinamici: najmanje 2 % do 31. prosinca 2018., najmanje 3 % do 31. prosinca 2019.,te najmanje 6 % do 31. prosinca 2020.Obveznik koji ne ostvari smanjenje emisija sukladno Zakonu dužan je platiti posebnu novčanu naknadu za okoliš za razliku emisija stakleničkih plinova koja je određena Uredbom Zakona.

„Veliko nam je zadovoljstvo i čast predstaviti prvu brzu e-punionicu za električna vozila na ROX benzinskoj postaji u Zagrebu. Kao tvrtka koja više od 25 godina uspješno posluje u distribuciji naftnih derivata u Hrvatskoj i ostatku regije, želimo pružiti primjer i podići svijest o isporuci čišćih pogonskih energenata i usluga. Jako nam je drago da je Hrvatski Telekom u nama prepoznao idealnog partnera za realizaciju ovog važnog projekta. Nadamo se da će revitalizirana ROX benzinska postaja s brzom e-punionicom pružiti primjer i drugim lancima benzinskih postaja i podići svijest o važnosti povećanja električne energije u prometu, kao ekološki najprihvatljivijeg rješenja.“, izjavio je predsjednik Uprave ROX-a g. Ivo Krištić.

Najveća regionalna mreža e-punionica Puni.hr trenutno broji 120 e-punionica u 75 hrvatska grada te omogućava 165 mjesta za punjenje, čineći više od 50 posto svih javno dostupnih interoperabilnih e-punionica u Hrvatskoj. Automatski pristup e-punionicama moguć je za više od 80.000 korisnika električnih vozila s područja EU putem mobilne aplikacije PlugSurfing te uz SMS centar Hrvatskog Telekoma. Dodatno, svaka punionica iz sustava Puni.hr vidljiva je i dostupna putem najveće eRoaming platforme HUBJECT, koja objedinjuje preko 100 pružatelja usluga punjenja te omogućuje aktivan pristup i promociju punionicama prema više od 300.000 korisnika EV-a s područja EU. U sklopu projekta Hrvatski Telekom je već postavio i pustio u pogon 6 brzih punionica na lokacijama: Kaufland Lanište Zagreb, Kaufland Sloboština Zagreb, Hrvatski Autoklub Avenija Dubrovnik Zagreb, Tower Centar Rijeka, Autobusni kolodvor Varaždin i benzinska postaja ROX d.o.o.. Nove brze e-punionice bit će uskoro postavljene na lokacijama u Karlovcu, Delnicama, Rijeci, Zagrebu i Varaždinu.

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: turbo zeta opel tuning show karlovac toyota land cruiser zimski chevroletacruz amortizeri za punto mini one diesel tricilindra motor fiat scudo panorama kia ceed crdi chevrolet corveta poklopac za citroen pikaso subaru br-z honda crv master keihin corsazcomaratonatest meganeocoupe dijelovi za jeep ciroki toyota yaris cluio yariseatest subaru legacy coachhandbag-allblackwith u hrvatskoj vwrpolorfacelift uggaccessories,uggsaccessori seatttest najavatnovognbroja zimskih volkswagenisuzuki domagoj marko carrera motorno ulje za opel meriva rangeproverwevogue nissan micra cc dijelovi zimskih clk strit race automibili slike ,kji golf iv kompaktni suv volkswagenisuzuki carrera imprezaexv tlak u gumi suzukibking maratonltestnopeldcoesavc ulje marcedes a vizio mazda he