Autokreso
Autokreso
2017-10-24 05:39:22 , Autor: Ivan Cvetković
Bookmark and Share

Novi 'radnici' plod su suradnje talijanske kompanije s japanskim, ali i europskim proizvođačima čiji su predstavnici već određeno vrijeme na tržištu




Talijanski je proizvođač automobila odlučio što više upotpuniti proizvodu paletu modela, u što većem segmentu vozila. Tako su odlučili što prije, odnosno što efektivnije ponuditi modele u područjima gdje nisu imali predstavnika. Govorimo o segmentu LKV vozila koji pokriva Fiat Professional. U skladu s time Fiat je u suradnji s japanskim Mitsubishijem pripremio pick-up Fullback, ustvari L200 s talijanskim obilježjima.



Kupci mogu odabrati između tri konfiguracije, dva motora, ručnog i automatskog mjenjača te različitih razina opreme. Ime dolazi iz ragbija gdje 'branič' (fullback) označava temeljnu poziciju američkog nogometa (posljednji čovjek obrane i branič u napadu), a koji predstavlja igrača sposobnog riješiti baš svaku situaciju. Unutrašnjost ističe punu funkcionalnost radnog vozila, pružajući udobnost i eleganciju vodećih SUV vozila. Preciznije, unutrašnjost je razvijena kroz dvije razine opreme: prva predstavlja ono osnovno pa ipak istovremeno funkcionalnu ploču s instrumentima nadopunjuje autoradio s CD i MP3 uređajima, Bluetooth uređajem i udobnim sjedalima s tekstilnim navlakama. Druga pruža privlačnu liniju pažljivo dizajniranih detalja i završnih obrada s dvobojnom, sivoplavom instrumentnom pločom te sjedalima s kožnim i platnenim navlakama: savršeni spoj profesionalnih potreba s onima osoba koja traže udobnost i zadovoljstvo u vožnji.



Pick-up Fullback dolazi s 2,4-litarskim turbodizelskim common rail motorom s dvije opcije snage i okretnog momenta - 150 KS sa 380 Nm okretnog momenta ili pak 180 KS sa 430 Nm. Motor je opremljen aluminijskom glavom motora male težine i turbopunjačem promjenjive geometrije i hladnjakom koji jamči maksimalnu učinkovitost. Opremljen je i s dvije vrste mjenjača: ručnim sa šest ili automatskim s pet brzina.



Fullback je dostupan u inačicama 4x2 (sa stražnjim pogonom) i 4x4 (s pogonom na četiri kotača) Ovaj potonji je bez sumnje najprikladniji za one čiji posao uključuje područja daleko izvan asfaltiranih prometnica ili one koji moraju isprobati izazovne off-road vožnje. Sve verzije 4x4 isporučuju se s elektroničkim biračem koji im omogućuje uključivanje pogona na četiri kotača u 'djelomičnom' ili 'punom' načinu rada. 'Djelomični' ili polutrajni način rada dostupan je na verzijama SX i predviđen je za tri položaja za vožnju: 2H, 4H te 4L. 'Puni' ili trajni način rada dostupan je u najopremljenijim verzijama LX i odlikuje se središnjim diferencijalom Torsen kojeg podržavaju 3 spojke s elektroničkim upravljanjem koje u stvarnom vremenu upravljaju prijenosom pogonskog okretnog momenta na kotače ovisno o uvjetima na cesti i brzini. Može se odabrati između četiri položaja za vožnju.



Pored ranije navedenih načina rada 2H i 4H dostupan je i položaj 4HLc: on ima blokadu središnjeg diferencijala kojom se okretni moment ravnomjerno raspodjeljuje između prednjih i stražnjih kotača te poboljšava pogon na cestama zasnježenim ili pješčanim stazama ili blatnjavim prometnicama. Zadnji, ali ne i posljednji je položaj 4LLc koji ima blokadu središnjeg diferencijala kao i uključivanje niskih brzina za veći okretni moment prilikom savladavanja iznimnih off-road putovanja. U djelomičnom i potpunom načinu rada kupci mogu odabrati opremu s blokadom stražnjeg diferencijala s elektroničkim upravljanjem napravljenom kako bi se umanjile razlike u broju okretaja stražnjih kotača čime se jamči izvrstan pogon na off-road prometnicama. Što se tiče konstrukcije ovjesa, Fullback je na prednjem dijelu opremljen profinjenim rasporedom dvostrukog kraka sa stabilizacijskim polugama, a stražnji dio, s čvrstom osovinom opremljenom lisnatim oprugama za najveću razinu pouzdanosti i čvrstoće.



Fullback napravljen za suočavanje sa svakim, pa i najizazovijim zadacima, opremljen je velikom nosivošću i izvanrednom čvrstoćom zahvaljujući svojoj strukturi karoserije na okviru. Maksimalna visina svih verzija je 178 cm i širine do najviše 181,5 cm s međuosovinskim razmakom od 300 cm. Duljina pak ovisi o konfiguraciji: 527,5 cm za modele s proširenom kabinom i 528,5 cm za modele opremljene dvostrukom kabinom. Mijenja se i duljina utovarnog prostora: 185 cm za modele s proširenom kabinom i 152 cm za one s dvostrukom kabinom. Korisna nosivost je preko jedne tone, a vučna težina prelazi tri tone.



Proizvodni program uključuje tri konfiguracije (šasija s kabinom, proširena kabina i dvostruka kabina) te razinama opreme koje odgovaraju svim potrebama i ukusu kupca. Standardna razina opreme već je iznimno visoka i uključuje sustave ABS s EBD-om. TSA (Trailer Stability Assist: sustav koji pojačava stabilnost prilikom vuče), KDW (sustav upozorenja u slučaju napuštanja prometnog traka) i sedam zračnih jastuka (prednji, bočni, zavjesu i zračni jastuk za koljena vozača). Unutarnja oprema uključuje sjedala sive od izrađena od 'visokokvalitetne' tkanine, zaslon s prikazom informacijama podesive svjetline, kožom presvučeno kolo upravljača, klima uređaj i središnje zaključavanje s dvostrukim daljinskim upravljanjem. Značajke sustava Infotainment uključuju autoradio 2DIN s CD i MP3 uređajima.

Izvadak iz cjenika Fiat Fullback
 Motor  Snaga  Oprema  Cijena
 2,4 Multijet Dobule Cab
 154 KS
 Medium GLX
 229.165 kn
 2,4 Multijet Double Cab
 154 KS
 Medium GLX
 234.485 kn
 2,4 MultijetDobule Cab  180 KS
 High GLS
 273.153 kn
 2,4 Multijet Double Cab  180 KS  High GLS
 258.713 kn
 2,4 Multijet Dobule Cab  180 KS  High GLS  259.853 kn
 1,6 JTD
 120 KS
 Lounge   137.372 kn

Pored Fullbacka, Fiat Professional je u ponudu uvrstio i brata blizanca Opel Vivara, odnosno Renault Traffica, model Talento. Mogu se odabrati tri različite postavke unutrašnjosti i više pretinaca za odlaganje ukupne zapremine 90 litara. Tu je najbolji utovarni prostor u segmentu - duljine preko 4 metra i zapremine između 5,2 i 8,6 m3, a raspoloživ u četiri konfiguracije: kombi, vozilo za prijevoz ljudi, s dvostrukom kabinom i šasija s platformom. Raspon ide od 1,6-litarskog dizel motora sa 95 do 145 KS sa TwinTurbo tehnologijom za jednaku učinkovitost kao i 2-litreni motor, uz smanjenu potrošnju goriva.

 

Talento predstavlja vezu između vozila Doblò Cargo i Ducato omogućujući da marka Fiat Professional pokrije nove zapremnine i duljine utovara te da se pridruži najznačajnijem dijelu segmenta 2P s međuosovinskim razmakom idealne veličine. Otvor dijela ‘CargoPlus’ smještenog ispod sjedala suvozača omogućuje prijevoz predmeta duljine do 375 centimetara (415 cm za razinu opreme s dugim međuosovinskim razmakom). Pristup utovarnom dijelu jednostavan je i brz zahvaljujući njegovom pravilnom četvrtastom obliku koji dolazi s mogućnošću otvaranja stražnjih vrata do 255°. Izvrsna dostupnost zajamčena je o pristupnim pragom od samo 55,2 cm i kliznim vratima širine 103 cm (samo 10 cm iznad tla). Nosivost iznosi 5,2 m3 na vozilima razine opreme s kratkim međuosovinskim razmakom, 6 m3 na vozilima razine opreme s dugim međuosovinskim razmakom i velikodušnih 5,6 m3 na vozilima razine opreme s dugim međuosovinskim razmakom i podignutim krovom što znači da vozilo Talento, čak i kada se radi o razini opreme s kratkim međuosovinskim razmakom može prevoziti 3 Euro palete. Na kraju, korisna nosivost novog vozila marke Fiat Professional je do 1249 kg i do 3060 kg kada se radi o vozilu velike nosivosti.

 

Značajke novog modela uključuju prednji branik u tri varijante (crni, djelomično obojen ili obojen u boju karoserije); crnu ili metalik srebrnu gornju rešetku i poluge te vodoravne poluge gornje rešetke metalik srebrne boje. Na zahtjev se u branik mogu ugraditi i dnevna LED svjetla. Izgled vozila Talento nadopunjen je 16-colnim naplatcima te 17-colnim alu naplatcima s dijamantno sivim ili mat završenim slojem.

 
 

Elegancija i pažljivo odabrani detalji razlikuju tri dostupne inačice unutrašnjosti, ovisno o razini opreme: 'Carbon black’ s crnom instrumentnom pločom i tkaninom; ‘Techno Silver’ s crnom instrumentom pločom i srebrno obojenim okvirima instrumenata te napokon ‘Living Brown’ s crno/smeđom instrumentnom pločom te sjajnim crnim oblogama s kromiranim detaljima. U sva tri putnička prostora nalazi se puno pretinaca za odlaganje koje naglašavaju njegovu funkcionalnost: ukupna zapremnina tih pretinaca je 90 litara. Na zahtjev, dostupan je praktičan i pametan ‘Mobile Office’ koji uključuje inovativno preklopivo središnje sjedalo opremljeno sklopivim stolićem, naslon za leđa koji se može otvoriti s pretincem za odlaganje i džepom za odlaganje dokumenata. Na kraju, vozilo Talento opremljeno je retrovizorom ViewPlus, retrovizorom u sjenilu za sunce koje smanjuje mrtve točke i poboljšava bočnu vidljivost.


Birati se može između četiri 1,6-litrena dizelska Euro6 motora. Početni je 1,6 MultiJet Turbo od 95 KS dostupan u inačici EcoJet sa start/stop funkcijom i 260 Nm okretnog mementa. Zatim je tu 1,6 MultiJet Turbo od 120 KS i 300 Nm momenta, 1,6 EcoJet S&S TwinTurbo od 125 KS i 320 Nm te 1,6 EcoJet S&S TwinTurbo od 145 KS i 340 Nm okretnog momenta. Svi motori temelje se na tehnologiji selektivne katalitičke redukcije (SCR), sustavu koji snižava emisije dušikovih oksida, štetne za ljudsko zdravlje, ubrizgavanjem AdBlue tekućine u ispušne plinove.

 

Izvadak iz cjenika Fiat Talento
 Motor  Snaga  Oprema  Cijena
 1,6 Multijet  121 KS
 Van  193.192 kn
 1,6 Multijet Double Cab
 145 KS
 Crew Cab
 218.348 kn
 1,6 Multijet Dobule Cab  95 KS
 Combi M1
 230.278 kn
 1,6 Multijet Double Cab  125 KS  Combi M1
 235.156 kn
 1,6 Multijet Dobule Cab  145 KS  Combi M1  240.190 kn


Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: koliko ulja ide u motor nisaa b max fordnkuga cherokee laredo testuljetnih cijene servisa citroen ugg bailey button triplet boot seat altea freetrack zadnji lo velebit christian louboutin alta ariel chevrolet.cruzostoetpvrata mitsubishivigalant christian louboutin ariella cl reno kanguo test chevrolet cruze opel insignia prednosti i mane problem sa klimom skoda fiatnbravo sport-utebandwagon huyndaiavante lancer servis cro auto show fascinacija opel nosac za bicikle pocontent=kontakt_autobusni farovi opel megane grand tour hondajfr-v mazda mx testscenic koliko ulja ide u motor audi motorno ulje za mondeo test rabljenog astra and x= koliko ulja ide u motor audi informacijske tehnologije) an grijanje auta test rabljenog nissan juke the north face denali jacket w opeleopc zima tojota verso dizel pritisak u gumama renault five visokotlacna romano adactestzimskihguma usporedni test parking vantage touring facelift mazda ulja za motore nasloni za ruku