Autokreso
Autokreso
2011-03-04 , Autor: Horst von Saurma, Slike: Rossen Gargolov
Bookmark and Share

Ako se logotip tvornice lijepi na poklopac prtljažnika, to nije zato što se očajnički razmišlja o uštedi kojeg grama više, nego zato što je bolid proizveden od karbonskih vlakana pa je lijepilo sasvim prikladan izbor za njega


 

Porsche 911 GT2 RS već smo prije vozili. Bili su to, u proljeće 2010. godine, modeli ograničene serije od 500 primjeraka, vjerojatno najmoćnije Porscheove edicije u povijesti, ali dojmovi s vožnje već su ishlapjeli. Dvojba je bila što napisati, jer vožnja na relaciji Stuttgart-Zuffenhausen, između dva za Porsche mitska mjesta, vrlo je kratka i nisu se mogle zamijetiti sve pojedinosti.


Uostalom, koje su to razlike između Porschea 911 turbo i GT2 RS koje se mogu tek tako osjetiti u vožnji autocestom? Nominalne konjske snage? Brzina ili oprema automobila i cijena? Može li se sve to reći i za sile kočenja ili se pak samo pretpostavlja poboljšavanje performansi i dinamike vožnje?


Ono što riječi ne mogu izraziti mogu brojke i mjerenja! Tko želi biti toliko arogantan pa na sportskim kup-gumama divljati javnim prometnicama? Pokušavati ostvariti bočno ubrzanje od 1,5 G ili biti još zahtjevniji - proniknuti u sve skrivene tajne serijskog GT2 te razlučiti je li 70 kg lakši RS toliko drukčiji?


Prije svega, vozač je iznimno ponosan za upravljačem Porschea 911 GT2 RS. Broj konjskih snaga (620) te količina najvećeg okretnog momenta (700 Nm) djeluju na vas i prije nego što upalite motor. Podaci su to koji i kod konkurencije izazivaju respekt, čak i bez zvuka turbinskog šestocilindarskog boxera, i prije nego što shvate da čarobni niz brojeva vodi i do 330 km/h. No, s prvim prijeđenim metrima nećete silne konje i moment shvatiti ozbiljno. Ako motor ne prisilite da se brzo okreće, sumnja u performanse mogla bi djelovati ozbiljno. Vrijeme je da razmislite barem o vraćanju na autocestu i zahvalite što se u Njemačkoj još smije voziti vrlo brzo.


Tiho strahopoštovanje prekida svojevrsni osjećaj da niste u luksuznom, nego u istinskom RS-automobilu. Sve vam je poznato, kao i u drugim modelima 911-ice, i vrlo jednostavno. Pomalo skromno, ali sa svom danas znanom sportskom opremom. Budući će vlasnik imati lijepo i ugodno okruženje, ali skromna oprema ne znači i bolju cijenu. Naprotiv!


Vječno pitanje kad je brzo dovoljno brzo najčešće pomiče vlastite granice, pa je staza jedini pravi odgovor. Nürburgring-Nordschleife po mogućnosti. Ovakav je Porsche tamo već napravio krug od sedam minuta i 18 sekundi, što je obećanje, iako je tako daleko. Pokušavamo biti razumni jer vrijeme kruga na popularnom Ringu može lako završiti kao razočaranje.


Ako vas je prethodni Porsche RS malo opustio, sad to nije tako. Dolazimo do gorke spoznaje da se atmosferski stroj iz GT3 RS-a ipak ne može uspoređivati s GT2 RS-om i njegovom tehnologijom twin turbo. Brzine jesu slične, ali turbo je neusporedivo brži. Pogotovo na dužim, ravnim dijelovima, gdje „lovi“ puno više. Primjerice, GT3 RS na Schwedenkreuzu postiže 275 km/h, dok je GT2 RS s punih 300 km/h puno brži. Slično je i na Döttingerhöheu, gdje je atmosferskih 258 km/h osjetno skromnije od 276 km/h turbomotora. Istina, postoji i velikih 170 KS kao glavna razlika između ta dva automobila te nešto lošiji koeficijent otpora zraka, ali i 12 kg manja masa GT2 RS-a.

 

1/3 stranica Molimo, okrenite za nastavak
1/3

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: auto check center test rabljenog nissan juke test rabljenogssang song transalp koliko ulja ide u motor fiat p zene i auti antebulicic suzuki igra christian louboutin studded fl turbopzeta subaru s-turbo fiat ulysse dijelovi testszimskihwguma otkup starih auta sonata arocs citroen racing watch audi ovjes dbsvolante mercedes e nissan pathfinder test opelcorsaopcprednjidifuzor blaupunkt pritisak u gumama astra ljetneegume opel zafira tourer moto poraki veliki kalendar svih noviteta cjenik dijelova za vw passat v peugeotlnatjecanje runiflat christian louboutin velours sc kvaliteta felgi citroen sat polovni ford fokus mercedesglc informacijske tehnologije) an discountnflmiamidolphinsje ladatniva conditions of use : ugg,ugg bo lanica kappa north face socks najjeftiniji auti koliko ide ulja u motor fiat b grand picasso skoda outback alfa romeo jul koliko ulja ide u motor fiatc plavi dizel citroen nemo combi starost guma