2011-05-12 , Autor: Cvek, Slike: GEC & Cvek
Bookmark and Share

Prije deseta godina postojali su terenci, većinom veliki, i srednji, a onda je krenula sezona SUV modela. Danas više niti pravi SUV-ovi nisu 'in', sada su to svakako tzv. crossoveri, a jedan od takvih, Mitsubishi ASX i sami smo imali priliku isprobati


 Automobili Mitsubishi ASX 2WD 1,6 Invite AS&G

Danas je za mnoge automobile teško reći kojoj klasi vozila pripadaju, jer mnogo je segmenata koji su kompletno ispremješani. SUV vozila vrlo su tražena 'roba' već nekoliko godina, a to je navelo proizvođače da ponude što širu paletu modela, a koji sve više koketiraju i s ostalim klasama. Tako se došlo do crossovera, naziva koji pokriva sve ono što se s lakoćom ne može svrstati u neku klasu. Tu svrstavamo i Mitsubishijev ASX.

 Automobili Mitsubishi ASX 2WD 1,6 Invite AS&G

Model je to koji platformu dijeli s nešto većim Outlanderom, pa im je zajedniči međuosovinski razmak od 267 cm. Ipak, ASX je dugačak 4295 mm, dok je veći, Outlander dugačak 466,5 cm. Time ASX izravno napada Nissanov Qashqai koji je svega 2 cm duži, ali i Toyotu RAV4 koja je 4 cm duži.
Stoga smatramo da Mitsubishi ASX izvana odlično skriva dimenzije jer teško da bi netko 'na prvu' rekao da je toliko velik. To je razlog zašto i putnička kabina djeluje dosta raskošno što svakako ugodno iznenađenje. Poklopac motora je tamo negdje daleko, kao u nekim većim automobilima, krov je prilično visoko, a i stražnja se klupa čini prostranom. Na koncu, tu je i solidan prtljažnik obujma 416 litara.

 Automobili Mitsubishi ASX 2WD 1,6 Invite AS&G

Privikavanje traje samo nekoliko sekundi jer je ASX zamišljen po principu klasičnih starih automobila. Sve je maksimalno jednostavno i na očekivanom mjestu, čak toliko da bismo poželjeli i maštovitiju izvedbu. Naime, ASX je na pravom putu da privuče i one koji traže lifestyle vozilo. Budući da izvana izgleda vrlo sportski i dinamično, zaključit ćemo da bi interijer mogao biti dojmljiviji. No, iz perspektive vozača koji prelazi puno kilometara sve je baš kako treba. Najmodernije izgledaju instrumenti i putno računalo, odnosno ekran među njima, koji zaslužuje posebnu pohvalu. Jasan je i pregledan, a pomaže želite li voziti štedljivo.

 Automobili Mitsubishi ASX 2WD 1,6 Invite AS&G

Iako se uz terence i SUV autmobile u pravilu veže i pojam 4x4 pogona, kod crossover je to sve manje izraženo, pa smo i sami iprobali verziju koja je imala pogon samo na prednju osovinu. Dakako, vrlo traženi su benzinski modeli pa nije čudno da je odabir pao na početni 1,6-litreni MIVEC unaprijeđen tako da udovoljava Euro 5 normama. No to ne znači da je oslabljen, već čak štoviše, osnažen je sa 109 na 116 KS. To je ipak mjera koja je najprihvatljivija većini kupaca ovakvih automobila.

 Automobili Mitsubishi ASX 2WD 1,6 Invite AS&G

Ubrzanje do stotke od 11,4 sekundie ne dočarava moć ubrzanja i osjećaj snage kad uđete u visoke okretaje. U drugoj brzini ASX 1,6 ide više od 100, u trećoj lovi 150 km/h, i to toliko dobro da će vas izvući iz svake krizne situacije. Naravno, odmah smo poželjeli i šesti stupanj prijenosa, ali realno dobro funkcionira i sa samo pet brzina. Naime, peti je stupanj dovoljno dug da se ugodno i bez previše buke putuje sve do 160 km/h. Ipak, poterbno je poraditi na mjenjaču koji nije previše precizan, te ponekad iziskuje grublji način rukovanja.


1/2 stranica Molimo, okrenite za nastavak
1/2

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: speedmax pritisakugumamasuzukiswift usporedniltestekaravana uggs gloves : zen cart!, the a hak test guma rotobox adac test pouzdanosti usporednietesttljetnihrguma vectratest c class nissanamortizeri maglenke opc jackdaniels hondalegend orva sezona golf viiii)(,(),(( range rover sport supercharged vladimir kadi opc tuning audi adacrtestwpouzdanosti airscarf daciapdaster koliko ulja ide u motor ford c mazda cx maska pritisak u gumama mercedes ate new vw touareg seat leone citroen berlingo hdi maratontest:renaultfluence koliko godina izlazi magazin a passat highline kolje ulja u motor smart hrvoje dokoza previseruljawuemotoru test auto gume bfgoodrichindex ssangyong actyon koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo o koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo koliko ulja ide u motor polo