2012-01-25 , Autor: Igor Doležal, Slike: Hans-Dieter Seufert
Bookmark and Share

Malac na stereoidima, vrhunski utrenirani ekstremni sportaš, neumorni trkač, tektonska buka - neodoljivi zov brzine zaslužan je za fascinantne kreacije. Okupili smo hordu automobila sklonih okretanju kazaljke brzinomjera što dalje od granične linije i poslali ih na - testnu stazu u Nardu


 Foto report Nardo Highspeed Test

Zajedničke osobine Porschea Cayennea Turba i pripadnika nekog afričkog plemena daju se vrlo brzo svesti na zajednički nazivnik. Koji? To smo se i mi pitali dok na početku testa u Nardu nismo ustanovili da se, poput nekih stanovnika Crnog kontinenta, i moćni švapski SUV boji da će mu fotografija ukrasti dušu. Tako je, naime, počelo naše druženje sa Speedartovom izvedenicom Porscheova terenca, jer je pri završnom prilasku na startne pozicije fotografiranje bilo strogo zabranjeno. Tek kada su svi bitni detalji duboko skriveni od pogleda, tuner Björn Striening i njegov tim znojnih mehaničara dopustili su foto-session na svojoj premijeri na Nardu.

 Foto report Nardo Highspeed Test

Naoko su stvari izgledale savršeno, Cayenne je nudio 560 KS umjesto 500 KS, superlagani ispuh od titana s reduciranim povratnim tlakom te četiri minimalistička sportska sjedala, čime je ukupna masa smanjenja 100 kg u odnosu na početne postavke. 'S tim možda nećemo dosegnuti 300 km/h, ali ćemo pokazati da tuning može biti neproblematičan', objašnjavao nam je Striening zatežući usput vijke.

 Foto report Nardo Highspeed Test

Frakcija zadužena za 911-ice još se jednom pouzdala u 9ff. Šef Jan Fattauer sjeo je sa svojim suradnicima u VW-ov bus, natovario svoj pomoćni automobil na prikolicu te krenuo na put u južnu Italiju. Tamo je njegov turbom punjeni GT3 trebao probiti granicu od 400 km/h. Deja vu? Ako se sjećate prošle epizode, odgovor je potvrdan. Narančasto, olakšano čudovište s dodatno ukrućenim ovjesom od prošle godine spremalo se još jednom pojuriti.

 Foto report Nardo Highspeed Test

Ipak, promjena je u međuvremenu bilo - umjesto benzina, motor sad pokreće E85 (etanol), radi temperature izgaranja, a snaga je spuštena sa 1200 na 900 KS zbog bolje kontrole. Slatko, zar ne? Sve je to malo promijenilo divlju narav tog krilatog čudovišta. U brojkama to i dalje znači 19,3 sekunde od nule do 300 km/h. Opis riječima je malo dulji, ali bismo osjećaj na ovalu otprilike mogli sumirati kao da sjedite u onim malim metalnim kuglicama koje krupije nesmiljeno šalje u kontra smjeru crno-crvenog kola. S jedinom razlikom što se kuglica zaustavlja između brojki 0 i 36, a 9ff u puno višim sferama. Čak i kad doseže 388,1 km/h, Porsche nije elastičan, nego čvrsto stišće zube i sve drži napetim. Budući da Speedartova družina u međuvremenu još 'šarafi', pridružuje joj se i tim 9ff. Konačan odgovor potražit će u novom stražnjem krilu.

 Foto report Nardo Highspeed Test

MTM s tim nema problema, ako ni zbog čega drugog, onda zbog banalne činjenice da 'mali' Audi A1 na karoseriji ne nudi dovoljno mjesta za tako veliko krilo. U traženju mjesta turbom potpomognutom petocilindrašu poznatom iz TT RS-a, ali ni zbog činjenice da A1 nudi prednji pogon, tuner Rolan Mayer također se ne brine puno. Ne samo da je motor uguran unutra, nego je i tvorničkih 350 KS podignuto na 500 KS, a Drexlerova LSD-špera manje ili više uspješno kontrolira prednje 19-colne kotače. Blatobrani od karbona još su friško 'pečeni' i tek su noć prije testa najviše brzine napokon montirani.

 Foto report Nardo Highspeed Test

Da mali kalibar nakon orgija ubrzanja ne bi izgorio pri povratku u atmosferu, za sigurno usporavanje pobrinule su se osmoklipne kočnice. Prije toga svoje je morao odraditi i gewinde-ovjes, što je na valovitom asfaltu samo djelomično funkcioniralo, a najbolje pri 324 km/h. Da, da, 324, nije greška, i mi smo u prvi čas zinuli. Kazaljka brzinomjera vlastite granice spoznaje pri 240 km/h, kada GPS preuzima stvari pod kontrolu, sve dok je zvonka 2,5-litrena makina ne prisili da na zaslonu ispiše 3-2-4.
1/2 stranica Molimo, okrenite za nastavak
1/2

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: toyotaaurus wv polo chervolet cruz autoelektronika porsche turbo s tniw turbo bestvcars mercedesoeiklasse prodajnatcena test rabljenog ford mondeo christian louboutin decollete zamjenski test rabljenog toyota corolla rally toyotajyarisivsmsuzukiuswift focus karakteristikevozilaorlando izmjena cijeneuservisa zakoni tiffany paloma picasso scribbl vozilismoporsche podupravljanja opel astra opc koliko sati traje servis auta koliko ide ulja u getribu rena toyota tires kompakt suv master test fiat paliu restiling tiffany elsa peretti bangles : lanciaokapawcupe auto week polo dizel eko motor tablicatdijeloviinisaniqashqai auris hybrid alfahromeoegiulietta,alfisti lexus pritisak u gumama renault tali octavia tour mercedesceccoupe pritisak u gumama ford fiesta koliko ulja ide u motor nissan vwasciroccoor test auto gume bfgoodrichindex uporedniotest christian louboutin sandals,ch kiaisportage afa romeo mito koje ulje ide u motor audi a rabljeni djelovi za megan kvaliteta benzina