Autokreso
Autokreso
2009-10-12 , Autor: Dirk Gulde, Slike: Hans-Dieter Seufert
Bookmark and Share

Cayenne, prvi dizelski model u Porscheovoj gami, suočili smo s etabliranom njemačkom elitom SUV-a da vidimo kako se nosi s već provjerenim moćnicima


Usprkos prigovorima, klasa luksuznih terenaca ima svoje kvalitete
Usprkos prigovorima, klasa luksuznih terenaca ima svoje kvalitete
Oni koji razmišljaju o nabavi SUV-a, osim financijskih problema, suočit će se s još jednim, a to je “karakter” te klase. Naime, SUV-i već neko vrijeme imaju imidž najvećih neprijatelja okoliša, a komentari na taj segment tržišta kreću se od diplomatskog “nije u skladu s vremenom” pa prema mnogo gorima i nepristojnijima.

No, usprkos svim objektivnim prigovorima, ta klasa luksuznih terenaca itekako ima svoje kvalitete, koje je često teško uočiti na prvi pogled. Sve je pitanje konteksta. SUV-i su sposobni vući teret od ukupno 3,5 tona, a neki uz svu prtljagu mogu prevesti i sedam osoba. Za razliku od klasičnih kombija, koji to također mogu, SUV-i zbog pogona na sva četiri kotača gotovo nigdje i nikad ne mogu zapeti, što ih čini zaista upotrebljivim prijevoznim sredstvom.

Ovaj naš test jasno je, osim toga, pokazao još jednu stvar. Sa snažnim dizelskim motorom, kakav pogoni cayenne, ne samo da cestom možete suvereno vladati iz svog SUV-a, nego ga možete voziti uz izuzetno nisku potrošnju. Potrošnja od osam i nešto litara na sto kilometara, u pažljivoj vožnji, i nije toliko različita od rezultata što ih postižu obiteljske limuzine, koje ne prati tako loš imidž. No, pritom valja imati na umu da u toj klasi potrošnja mnogo više ovisi o načinu vožnje i spremnosti na pritiskanje gasa nego kod većine ostalih automobila. Dokaz je to što je na našim mjerenjima najviša potrošnja bila gotovo dvostruko viša od minimalne - oko 15 litara.
1/2 stranica Molimo, okrenite za nastavak
1/2

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: audiattsecijena christian louboutin slingback cijena auta motrio auto gume ford ka citan twingo meganesiii turbina laguna citroen c crosser zadnji kocioni cilinder desni xedos xdconcept westin vwtpolosgti vwlupo vw pasat vbolkwagen cc usporednitest-vwgolfvii usporednietestgzadnjiapogonai usporedni.testokaravana uljaideumotorcaptive uggiclassicatallobootsfpaisley uggacorinthiboots,buyauggjcori usporedni test adaptivnog i st uggaccessories,uggsaccessori tsi voyager tsfds toyota-prekorijekeiprekomo tojota yaris tlakugumama veliki kalendar svih noviteta tiffany pendants,cheaptiffany tiffany necklace,tiffany and c thenorthfacet-shirtsmenbl citroen. theinorth.faceawomens,northsfa testtrabljenihbmercedes teststoyotawavensis testspolo test polranje testrabljenogastra testpautopguma-uniroyal testmercedesgl logan pick up testeminicmorisscooper test smart test mercedes r class test ljetnoh guma opelkastraggckaravan