Autokreso
Autokreso
2009-11-20 , Autor: Marko Tomac, Slike: GEC
Bookmark and Share

Subaru nas posljednjih godina malo plaši, a malo časti radikalnim idejama. Imprezi je najprije drastično izmijenio koncepciju karoserije, a sad se na testu našla i izvedba s jedinstvenim boxer-dizelom. Je li sad potpuno spremna za pohod na Stari kontinent?


+ motor, pogon, performanse, oprema, vozne osobine, potrošnja, udobnost - kočnice, mjenjač, prtljažnik, materijali u interijeru
+ motor, pogon, performanse, oprema, vozne osobine, potrošnja, udobnost
 - kočnice, mjenjač, prtljažnik, materijali u interijeru

Rijetkim autima želite juriti uvijek i toliko kao imprezom. Što snažnija, to bolja, a može biti bilo koja i bilo kojeg godišta i svejedno ćete razmišljati o reliju, brzini, kontroli... I testirani je model pratila takva karma, a kako i ne bi kad pogled prema naprijed zaokružuje usisnik na haubi u obliku grbe iste kao i na relijaškom modelu STi. Ta „grba“ na vozača djeluje poput injekcije adrenalina, pa neiskusnim vozačima toplo savjetujemo izbjegavanje sličnih motivacijskih detalja. Dovoljno je i samo imprezino ime da poželite biti najbrži.

Taj nesvakidašnji auto vozača konstantno podsjeća da sjedi u nečem što se ne uklapa u šablonu tipičnog europskog kompakta. Kako izvana, tako i iznutra. Japanci su imprezu maksimalno približili provjerenom europskom kalupu, ali je doživljaj za volanom svejedno autentičan, tipičan za Subaru. Istina, uređenje jest pomalo sivo, no kvaliteta izrade na visokoj je razini, a šteta je jedino što materijali nisu plemenitiji. Privikavanje na kokpit traje kratko, ali s obzirom na dobru ergonomiju, zaista postoji mogućnost da vam se s vremenom možda čak i svidi.

Odlično izbalanskirana, nije tvrdo podešena
Odlično izbalanskirana, nije tvrdo podešena

Poanta je što vozač u svakom trenutku temu iz kabine može preseliti na cestu, konkretno - na prvi zavoj koji slijedi. Poglavlja finske škole vožnje i u dizelskoj imprezi lako postaju tema dana. Odlično je izbalansirana, nije tvrdo podešeno, a dvolitreni dizelski motor pod poklopcem obiluje okretnim momentom. Ima ga čak 30 Nm više nego WRX-izvedba sa 230 KS i 320 Nm.

O prvom dizelskom boxer-motoru na svijetu govorili smo već nekoliko puta, a nakon forestera i outbacka svidio nam se i u imprezi. U početku smo zabrinuto gledali u mjenjač sa samo pet stupnjeva (u foresteru ih je šest), ali nakon višednevne vožnje shvatili smo da nam šesta nije nedostajala. Juriti se može i bez nje. Problem je bio što smo si stalno morali ponavljati: „Ovo nije sportski auto, ovo nije sportski auto“. Čak nas je i impreza na to podsjećala, a činila je to ručicom mjenjača koja je često znala zapeti i kočnicama koje su daleko od sportskih. To su ujedno i jedine zamjerke jer sve ostalo na dizelskoj imprezi funkcionira savršeno.

Tjerali bismo je na zavoje, no vrhunska je i na autocesti. Brza, tiha i štedljiva
Tjerali bismo je na zavoje, no vrhunska je i na autocesti. Brza, tiha i štedljiva

Boxer-dizel nema problema s visokim brzinskim prosjecima. Štoviše, zbog dugo proračunatog petog stupnja „pjesma“ počinje tek kad prijeđete 120 km/h, a na autocesti putna brzina od 180 km/h nije nikakav problem, kao ni najviša od 205 km/h. Zbog solidnosti, mase i pogona na sve kotače impreza je vrlo uvjerljiv i monolitan auto, a svoje 150 KS snažne dizelske konkurente nadmašuje i kad je riječ o ubrzanju do stotke (8,6 s).

Potrošnju smo mjerili s posebnom pažnjom jer većina novih motora u pravilu troši oko litru više od referenta klase. To nije slučaj s dvolitrenim boxerom. Vozeći otvorenom cestom i poštujući ograničenja, zabilježili smo prosjek od 5,4 litre, a najviše smo uspjeli zabilježili 10,1 litru. To smo postigli izvlačeći maksimum iz motora. Test smo završili s ukupnim prosjekom od 7,6 litara i držimo da je to odličan rezultat. Istina, neki u prosjeku mogu trošiti pola litre manje, ali ne zaboravite da impreza ima stalni pogon na sve kotače. I to kakav!

Isključite li sustav stabilnosti, impreza postaje pravi plesač koji vrlo dobro prati ideju partnera vozača. Doziranje gasa i volana otvara nebrojene mogućnosti
Isključite li sustav stabilnosti, impreza postaje pravi plesač koji vrlo dobro prati
 ideju partnera vozača. Doziranje gasa i volana otvara nebrojene mogućnosti

U nekim trenucima došlo nam je da, osim handlinga, zbog vrsnog pogona, isprobamo i terenske osobine dizelske impreze. Sjajno prihvaća zavoj, a problem nije ni niz vezanih zavoja - čega smo se bojali zbog mekšeg podvozja. Impreza se vrlo brzo smiruje i kad je izbacite iz težišta, pa čak i kad nakon nezgodnih hupsera padne u zavoj. Drame i straha od gubitka kontrole nema ni u jednom trenutku, pa samo valja odabrati smjer i gas dalje - trakcija je uvijek maksimalna, pa tako i sigurnost. Tko se malo opusti i uvježba držati motor u optimalnim okretajima, skliskim asfaltom moći će teatralno „plesati“ bez straha da će nekome „stati na prste“. Mogućnosti su tada vrlo zanimljive. Ipak, istovremeno stalno valja imati na umu da to nije sportski auto. Impreza je dobar obiteljski model s golemom količinom razumijevanja za razigrane vozače.

Primjetite grbu na poklopcu motora - zabavnija je od interijera
Primjetite grbu na poklopcu motora - zabavnija je od interijera

Početni model impreze 2,0 T-D stoji 185.500, a za opremu sport treba dodati još 22.300 kuna. To držimo dobrom investicijom jer impreza tad postaje bogatija za sportska sjedala, set spojlera, ksenonska svijetla, CD-izmjenjivač te komande audiosustava na volanu.

Cijena na prvi pogled nije „popularna“, no postoji i druga strana medalje. Kompaktnih automobila s pogonom na sve kotače na tržištu zapravo i nema. Takvo što nudi još jedino audi A3, koji nikako nije mjerodavan ocijeniti je li impreza skupa ili nije.


Subaru impreza 2,0 T-D

Subaru impreza 2,0 T-D

Tržišni podaci

Vrsta: Subaru

Cijena: 203.400

Motor

Motor: dizel bokser 4

Radni obujam klipa: 1998 cm3

Nominalne performanse: 150 KS @ 3600 rpm

Okretni moment: 350 Nm @ 1800-2400 rpm

Najviša brzina: 205 km/h

Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,6 s

Prosječna potrošnja: 5,7 l/100km

Subaru

idi na detaljne informacije >>

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: lanica kappa kvaliteta.ulja mladi faraon tuning auta australia ugg classic cardy bo xenon svjetla renault espace o od opel agila vrata lijeva compact cope bikiniodjevojke auto kozmetika vw golf viii cjenik dijelova za opel merivu vw polo karavna smartpfortwowcdi dizellnajbolji kia rio tiffanylargeroundlinkbrace miniicoopergrabljeni nissan nevara suzuki s cross mini wvup test toyota auris ts test polovnog quashqai deflektorzraka toyota corolla toyota urban crruiser urban hyundai n fordemondeo osram silverstar promjene the north face womens,north fa vectraagts koliko ulja ide u diferencijal connection problem concave cross pendant tiffany run cliocup ams vijesti cjenikozamjenskihkdijelovaoza cjeniklzamjenskihndijelovalza cjenik zamjenskih dijelova za vw polo r wrc cjenik dijelova za vw passat o cjenik dijelova za vw passat c cjenik dijelova za vw passat b lancia thema citroen xarapicaso citroen jumpy citigo cintinentalgume