2009-11-25 , Autor: Marko Tomac, Slike: GEC
Bookmark and Share

Još ljepši od prethodnog modela, novi peugeot 308 CC ima dobro izveden sustav upuhivanja toplog zraka. Zbog njega je izlazak van bez krova moguć i kada svi slični ostaju 'kod kuće'


+ motor, oprema, stil, vozne osobine, prednja sjedala, sustav upuhivanja toplog zraka, zadovoljstvo vožnje - mjenjač, preglednost, cijena, rad ESP-a, ubrzanje, masa
+ motor, oprema, stil, vozne osobine, prednja sjedala, sustav upuhivanja
 toplog zraka, zadovoljstvo vožnje
 - mjenjač, preglednost, cijena, rad ESP-a, ubrzanje, masa

Vječnoj polemici je li 308 CC muški ili ženski model, došao je kraj. Najpopularniji CC je napokon postao uniseks auto, što tvrdimo zbog stražnjeg difuzora, jer nepisano pravilo kaže - ako auto ima difuzor, onda nije samo za curice, pa makar ta aerodinamična naprava bila i beskorisna.

Zbog difuzora se u šali nameće i logično pitanje - ima li redizajnirani model i bolje vozne osobine? Nažalost - nema, no daleko od toga da lijepi peugeot ima problema s handlingom. Naprotiv! Jako nam se svidio stil vožnje kojim se iz podvozja novog CC-a izvlači maksimum. Kompromisno podešeno podvozje dovoljno je agilno da biste se CC-om vozili sportskom oštrinom, a unatoč većoj masi precizno mijenja smjer i prati putanju. Dakle, taj veliki kupe-kabriolet smislenost pokazuje i na zahtjevnoj zavojitoj cesti. Šteta je jedino što se ESP ne može potpuno isključiti, odnosno - sam se uključuje svaki put kada brzina prijeđe 50 km/h.

Iako se i ovako vidi, šteta je što je karoserija tamna. Da je boja svjetlija, difuzor bi više dolazio do izražaja. To će posebno cijeniti najveći fanovi CC-a, starije dame koje znaju uživati
Iako se i ovako vidi, šteta je što je karoserija tamna. Da je boja svjetlija,
difuzor bi više dolazio do izražaja. To će posebno cijeniti najveći fanovi CC-a,
starije dame koje znaju uživati

Snažni dvolitreni turbodizel sa 140 KS vozaču pruža sve što bi od njega mogao očekivati. Obilje momenta (320 Nm) svako putovanje čini maksimalno jednostavnim, ali 308-icu CC nikad nije gušt piliti poput sportskog modela. Tu karakteristiku prilično tiho indicira i ubrzanje do 100 km/h od sporih 10,8 sekundi. S obzirom na snagu motora, to ubrzanje trebalo bi biti bolje, a razlozi su, kao i dosad, u prilično inertnom mjenjaču. On je istovremeno kriv što CC-a ne opisujemo kao sportski oštar automobil. Brzinu je po zavojima zbog solidnog podvozja lako održavati, ali sportski pristup u vidu brze promjene brzine i naglog ubrzanja nije lako izvediv.

Zadovoljstvo ima svoju cijenu
Zadovoljstvo ima svoju cijenu

Najviše će uživati oni koji vole tečna i opuštena putovanja, koja ne moraju nužno biti i spora, a po tim je kriterijima CC doista jedan od boljih putnih automobila. Prednja su sjedala vrlo raskošna, a staklene površine oko putnika sprijeda stvaraju atmosferu putovanja u kakvom space shuttleu. Ali, samo dok je krov podignut. Kada je spušten, 308 CC počinje s prezentacijom svog šarma.

Stražnja sjedala poslužit će za kraća putovanja, no na njih ne treba računati kao na punopravna. Začudo, ta činjenica nije spriječila proizvođača da na sva četiri sjedala u naslone za glavu ugradi sustav upuhivanja toplog zraka. Straga je propuh i tako prevelik da bi ga topli vjetar u obliku šala oko vrata eliminirao. Na prednjim sjedalima topli vjetar iz sjedala puno je učinkovitiji pa je vožnja moguća i pri puno nižim temperaturama. Kad tijekom jeseni svi kabrioleti podignu krovove, 308-ica CC i dalje će do grada odlaziti hrabro. Poput dame koja u mini suknji ignorira i temperature ispod ništice.

Sustav upuhivanja toplog zraka funkcionira odlično, a pritom i godi
Sustav upuhivanja toplog zraka funkcionira odlično, a pritom i godi

Takvo zadovoljstvo ima i svoju cijenu, pa je za model poput testiranog potrebno izdvojiti najmanje 220 tisuća kuna. Tada slijede doplate. Sustav upuhivanja toplog zraka stoji 18.500 kuna, ali su u tu cijenu uključene i kožne presvlake. Za velike 18-colne kotače valja doplatiti 1000 kuna, metalik lak stoji 3200, a grijanje prednjih sjedala 1900 kuna. Slijedom tih cijena dodatne opreme, možda je jednostavnije izabrati paket opreme feline, koji je od sport packa skuplji 20 tisuća kuna. Peugeot 308 CC ima svojih mana, poput svake ljepotice, no svejedno tvrdimo da je riječ o jednom od najboljih kupe-kabrioleta.


Peugeot 308 CC 2,0 HDi

Peugeot 308 CC 2,0 HDi

Tržišni podaci

Vrsta: Peugeot

Cijena: 220.000 kuna (sport pack)

Motor

Motor: dizel redni 4

Radni obujam klipa: 1998 cm3

Nominalne performanse: 140 KS @ 4000 rpm

Okretni moment: 340 Nm @ 2000 rpm

Najviša brzina: 208 km/h

Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,8 s

Prosječna potrošnja: 5,9 l/100km

Peugeot

idi na detaljne informacije >>

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: golf viii opel insignia prednosti i mane subaruftest suzuki s cross fiatmultipla jtd stari model cijena guma u hrvatskoj audi cc tiguanrabljeni seataleonscupra tuning garaga vwjgolf-vodicbzatkupnju koje ulje ide u suzuki vitaru citroensaxo test auto gume kleber golf gti vs golf gtd problemi skoda yeti seattoledo fiatspuntowevo novilklio alfisti i giulietta mercedesafiltri dbs volante protokomjer zraka opel vektra knpautomagazin willi ukusic schevrolet koje ulje ide u suzuki vitaru opel tuning show karlovac motorno ulje za ford focus test zimskih guma suv test svejetala cjenik novih automobila yamahatanfolyam seat ateca vwjgolf-vodicbzatkupnju seat ateca suble alfaeromeolgiluetta damier azur small ring agenda mercedes e klasse godina rabljeni mercedes e opelvektra i a klase isplativostdizela mercedes m testamalihtautomobila zimske gume kupnja zimskig guma zimske gume honda crv paul