2009-12-01 , Autor: Marko Tomac, Slike: Hans-Dieter Seufert
Bookmark and Share

Klasa kompaktnih SUV-a dosegnula je vrhunac. Puno bolje više ne može biti, ali zato može nešto drukčije - jer na scenu stupa škoda yeti, a pogledajte kako stvarnost u njoj izgleda kad je stavite uz bok provjerenim modelima poput forda kuge, nissana qashqaia i toyote RAV4


Mali SUV-i su gotovo zamijenili kompaktne aute, a s obzirom što sve mogu, nije ni čudno. Ova je usporedba otkrila neka iznenađenja
Mali SUV-i su gotovo zamijenili kompaktne aute, a s obzirom što sve mogu, nije
ni čudno. Ova je usporedba otkrila neka iznenađenja
Redakcijska prepirka o tomu koji je od četiri uspoređena SUV-a najbolji nije polučila rezultat. O pobjedniku se mirno nije moglo odlučiti, pa su kao i obično na stol stigle tablice s objektivnim mjerenjima, ali i subjektivni dojmovi. Tako je najpoštenije, a iako smo se svi uspjeli složiti sa svim ocjenama po poglavljima, konačni zbroj je iznenadio. Razumljivo, čovjeku jednostavno nije u prirodi da bude objektivan do kraja. Tomu služi tablica (na dnu stranice).

Qash ne voli blato i nije pravi terenac, ali je vrlo okretan i rasplesan na makadamu
Qash ne voli blato i nije pravi terenac, ali je vrlo okretan i rasplesan na makadamu
Ford kuga, nissan qashqai i toyota RAV4 dobro su poznati modeli, a jedina novost među njima bio je nedavni Toyotin redizajn. Nasuprot njima, usamljena i bez društva, stajala je škoda yeti kao autsajder koji se starosjediocima sprema održati bukvicu.

Za takav potez treba hrabrosti, ali i sredstava, a čini se da je Škoda u yetijevu slučaju imala i jedno i drugo. Također valja znati da Škoda i nije tako neiskusna kad je riječ o segmentu SUV-a. Koncept yetija poznat je još od 2005. godine, a izvedbe scout i pogoni na sve kotače već su godinama dio češke ponude. Naposljetku, Škoda ima i veliki oslonac u koncernu VW, na čijim policama i hard-diskovima ima dovoljno znanja za samopouzdanje. Bez takve se podrške ne ide na izviđača sa 15-godišnjim iskustvom poput etablirane toyote RAV4 ili povoljnog i popularnog nissana qashqaia.

Škoda yeti na terenu vozače ostavlja bez teksta. Penje se puno dalje od ostalih
Škoda yeti na terenu vozače ostavlja bez teksta. Penje se puno dalje od ostalih
Okršaj je počeo aplauzom vozačkom poglavlju forda kuge. Sigurni smo, u njoj će se dobro osjećati čak i oni navikli na sportske automobile, a svidjet će im se i kako kuga leži na cesti. Prvo, težina upravljača može se podešavati u tri stupnja, položaj za volanom je odličan, a sveprisutan je i dojam monolitnosti te čvrstoće - što uvijek inspirira na brzinu. Fordovom je podvozju uvijek zadovoljstvo postavljati teške zadatke. Nije premekano, pa će osjetljivima smetati poskakivanje po gradskim rupama, ali je zato odlično za otvorenu cestu i autocestu. Parkiranju i gradu nije sklon ni krug okretanja od čak 11,9 m, što je metar lošiji rezultat od qashqaievog i yetijevog. Na koncu, kuga se u ovom društvu može pohvaliti i mogućnošću vuče najteže prikolice (2100 kg).

Dvolitreni TDCi sa 136 KS dokazao se gdje god smo ga probali. Dobar je i u kugi, no dizelski ugriz u njoj nije toliko odlučan kao u odabranim rivalima jer je kuga od najjačeg u usporedbi slabija 14 KS i 20 Nm. Motor je uglađen i tečan, a zadovoljstvu pridonosi i najbolji mjenjač u usporedbi. Kuga je vozački dragulj kojem prtljažnik (samo 360 litara) te varijabilnost i preglednost nisu aduti. Ako pri kupnji žena navija za SUV-ovsku karoseriju, a muž za sportski auto, kuga je najbolje rješenje jer će oboje biti sretni.

Ford kuga - Stražnji pogon se osjeća tek kad prednji posustane, a 4WD nema sportskih afiniteta
Ford kuga - Stražnji pogon se osjeća tek kad prednji posustane, a 4WD nema
 sportskih afiniteta
Brza kuga se simpatično-zbunjenog pogleda škode yetija u retrovizoru nikako nije mogla riješiti. Čak ni kad je vožnja probudila ESP-ove. U kugi je gušt juriti, no u obiteljskom okruženju češkog snježnog čovjeka kroz zavoj se može proći još brže. Yeti je profitirao na dobroj platformi VW tiguana i zato mu jurnjava zavojima nije problem. Problem je jedino u vozačevom doživljaju, jer za škodinim volanom vlada monovolumenski osjećaj. Smireni i uredni kokpit privući će poklonike njemačkog uređenja interijera.

Karoserija je vrlo čvrsta, ali je dojam puno drukčiji način nego u fordu kugi. U škodi imate osjećaj da joj velike rupe na cesti ili loš makadam nimalo ne smetaju. Vibracije koje prolaze u kabinu minimalne su, uopće ne upućuju na naprezanje i lupanje podvozja. Yeti je zbog toga odličan gutač kilometara, a budući da mu je kabina vrlo prostrana, to je odličan obiteljski SUV. Kabina je pregledna, puna pretinaca i jednostavna za korištenje, a yeti je i daleko najkraći auto u usporedbi (ali i najviši). Ta kompaktnost će se svidjeti gradskim vozačima, a u prilog mu ide i najmanji krug okretanja. Ukupnom dojmu zabavnog obiteljskog auta pridonosi i crossoversko uređenje s naglašenim terenskim obilježjima. Reći ćemo da je škoda yeti novi trend u klasi SUV-a.


Yeti - TDI je grubijan koji zapravo želi biti fin, a najsretniji smo što mu snage nikad ne fali
Yeti - TDI je grubijan koji zapravo želi biti fin, a najsretniji smo što mu snage
 nikad ne fali
Prelazak iz yetija u obnovljenu toyotu RAV4 vraća film unazad. Lako se prisjetiti starih vrijednosti koje su vladale segmentom SUV-a i, što je najbolje, one su još dobre i u trendu. Toyota zabavlja osjećajem vožnje pravog terenca. Za volanom se sjedi vrlo dobro, a posebno nas je razveselio novi oblik volana (odrezan dolje), pristigao s redizajnom. Teško je uprti prstom u konkretan detalj, ali atmosfera u interijeru je bolja nego prije. Materijali su kvalitetniji, a dobrodošao je i bolji ekran putnog računala ispod glavnih instrumenata.

Toyotin motor je najimpresivniji u usporedbi. Rivale obujmom nadmašuje 0,2 litre, a hvali se i s okretnim momentom višim 20 Nm. Ravica je do stotke najbrža, a između nje i nissana qashqaia mrtva utrka nastavlja se sve do najviše brzine. Da je kojim slučajem mjenjač malo kraće proračunat, toyota bi bila bitno brža, no ovako je napravljen dobar kompromis jer je niska potrošnja zagarantirana.

Redizajn je ravici vratio nadu. Mjesta ima u izobilju, a sjedala su straga klizna
Redizajn je ravici vratio nadu. Mjesta ima u izobilju, a sjedala su straga klizna
Ravica je u ovoj usporedbi bodove skupila i najprostranijom karoserijom. Najviše prostora u visinu, ali i u širinu, ima na prednjim, ali i na stražnjim sjedalima. Zbog korisne visine sjedenja straga je posebno zadovoljstvo putovati. Dodatne je bodove donio i prtljažnik čiji obujam s kliznom stražnjom klupom varira između 450 i 586 litara.

U konačnici, novi RAV4 s LE-diodama na stražnjim svjetlima posebno nas je razveselio i vrlo učinkovitim kočnicama, koje na dosadašnjim modelima nisu bile za pohvalu. RAV4 je pravi primjerak svoje vrste koji vozača časti provjerenim manirama, a to istovremeno podrazumijeva i karoseriju koja voli antisportski potonuti. Ipak, nakon duljeg putovanja nije teško shvatiti zašto je toliko popularan, a to što se ne vozi poput kuge ili yetija pada u drugi plan.

Uglađen i fin, dobar za velike limuzine, dvolitreni dCI odlično stoji i qashqaiu
Uglađen i fin, dobar za velike limuzine, dvolitreni dCI odlično stoji i qashqaiu
U konačnici, novi RAV4 s LE-diodama na stražnjim svjetlima posebno nas je razveselio i vrlo učinkovitim kočnicama, koje na dosadašnjim modelima nisu bile za pohvalu. RAV4 je pravi primjerak svoje vrste koji vozača časti provjerenim manirama, a to istovremeno podrazumijeva i karoseriju koja voli antisportski potonuti. Ipak, nakon duljeg putovanja nije teško shvatiti zašto je toliko popularan, a to što se ne vozi poput kuge ili yetija pada u drugi plan.

Prošlogodišnji hrvatski „must have“ nissan qashqai šarmer je kakav se rijetko sreće. Ni ne znate zašto, a uvukao vam se pod kožu. Razlozi su zapravo jednostavni. Na njemu je sve tako jednostavno, a lakoća vožnje je nevjerojatna. U njega će čak i vozači početnici moći sjesti i odmah, u komadu, isprazniti cijeli spremnik goriva (65 litara). To znači odvaliti najmanje 700 kilometara.

Yeti - stražnja sjedala se mogu pomicati naprijed-nazad, ali i privući sredini
Yeti - stražnja sjedala se mogu pomicati naprijed-nazad, ali i privući sredini
Lako je primijetiti i dobar položaj za volanom, a posebno bismo pohvalili duboka i dobro profilirana sjedala. Uz snažan motor, ona su jedan od glavnih aduta dobrog putnog auta, a primijetite i da je qashqai najtiši pri visokim brzinama u ovoj usporedbi. Istovremeno se može pohvaliti i najelastičnijim motorom pri visokim brzinama. Spojite li te osobine s okretnošću kompaktnog auta i dobrom upravljivošću, jasno vam je da „qash“ miriše drukčije od rivala. Recimo da je u njemu kao da iz običnog karavana prijeđete u model s trojim vratima. Taj osjećaj djelomice pobuđuje i vrlo nisko vjetrobransko staklo - kao da je riječ o kupeu. Zgodni „qash“ u ovoj usporedbi ima i najmanju nosivost (446 kg), no kao nježnom SUV-u to mu neće umanjiti upotrebljivost.
Minimalne vibracije u prostranoj kabini. Yeti je odličan obiteljski SUV
Minimalne vibracije u prostranoj kabini. Yeti je odličan obiteljski SUV

Tražite li najprostraniju karoseriju, toyota je najzanimljivija, a prvo mjesto s qashqaiem dijeli i kad je riječ o motoru. Yeti prednjači u opsluživanju, udobnosti i sigurnosti, a provjerena platforma donijela mu je bodove na testovima voznih osobina.
Ako žena navija za SUV-ovsku karoseriju, a muž za sportski auto, kuga je najbolje rješenje
Ako žena navija za SUV-ovsku karoseriju, a muž za sportski auto, kuga je najbolje
 rješenje
Škoda je definitivno ponudila zanimljivu alternativu koja bodove skuplja i potpuno drukčijim dizajnom. Autsajder je starosjedioce napao provjerenim oružjem s VW-ovih polica, pa ni ne čudi što se već nakon prve utakmice plasirao u prvu ligu. Trebaju mu još samo navijači.

ZAKLJUČAK

UKUPNI REZULTATI1. ŠKODA
Veliko iznenađenje u obliku škode yeti pobjeđuje u gotovo svim kategorijama. Maksimalni bodovi izmakli su snažnom TDI-ju i karoseriji. Zanimljivo, ali kada je riječ o top-modelima, ispada da je yeti među jeftinijima.

2. TOYOTA
Princezu klase vrijeme brzo sustiže, no još uvijek je to SUV za preporučiti. Najveća prednost joj je prostrana karoserija, a najveća mana vozne osobine koje nisu na razini prosjeka klase.

3. FORD
Iz vozačeveog kuta to je možda i najzanimljiviji auto. Ipak, nedovoljno reprezentativna snaga u ovoj konkurenciji, mala kabina i viša cijena kugu ruše do trećeg mjesta.

4. NISSAN
Nissanov betseler je najviše bodova izgubio na prostranosti karoserije i udobnosti, a kaska i u kategoriji voznih osobina. Iako je u svemu sasvim solidan, to ga je u ovom usprednom
testu stajalo zadnjeg mjesta.

TABLICE: TEHNIČKI PODACI I MJERENJA, UKUPNI REZULTATI
(za uvećanje tablice kliknite na sliku)
Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: llllredba golf aoklasa insignia test vw polo cross test benzina discount christian louboutin s bmw i fiat bregasta osovina renault ii la nissan townpod fiatuno mercedes viano gume za prodaju suzuki alto ford fusion koliko ulja ide u motor ford antara llllllllredba golf jaguar x x subaru inpreza mane kod kupnje dizela s max shevrolet cruze dizel tepisi za citroen opel corsa opc prednji difuzor kapacitet tanka goriva ford s koliko ulja ide u motor volvo passat cc porsche transaxle zamjenska hauba za audi tt usporedni test - volkswagen go mercedes hidrogen opel gtc hak test guma cijena servisa seat alhambra test grijanje auta toyota tiffany bangles open heart in maraton suzuki igra golf gte bio dizel golf iii damierocanvas mareaahgt aveosedan antara a-klasa polo tai b-klasa chervolet.sedan sedam test opel zafira auto motom renault aster cijena