2013-07-08 , Autor: Ivan Cvetković
Bookmark and Share

Do ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja registrirano je 15.384 vozila, odnosno 4817 automobila manje nego u prvih šest mjeseci 2012.
Nakon što je tijekom svibnja postignut najbolji ovogodišnji rezultat u registraciji novih osobnih automobila, tijekom lipnja ta je euforija splasnula. Naime, proteklog je mjeseca, prema podacima agencija Promocija plus registrirano 3190 novih osobnih automobila, a što je 175 vozila, odnosno nešto više od 5% manje nego li u istom mjesecu lani. S početkom srpnja na snagu je stupio novi Pravilnik o posebnom porezu na motorna vozila, a koji je doveo do poskupljenja većih zagađivača, odnosno pojeftinjenja manjih zagađivača, a kako će se to odraziti na tržište vozila tek ćemo vidjeti.Tijekom lipnja najtraženija marka bio je Opel sa 447 vozila, odnosno samo jednim vozilom više od ukupno vodećeg Volkswagena. Treće je mjesto sa 294 vozila osvojio korejski Hyundai, dok se na četvrtom mjestu smjestio Peugeot sa 264 vozila. Među prvih deset marki najviše razloga za zadovoljstvo imao Ford koji je sa 196 vozila napravio najbolji ovogodišnji rezultat, dok je istovremeno najgori sa 91 vozilom imala Kia.Proteklog su mjeseca registrirani modeli 35 različitih marki vozila, a na samom začelju su sa po tri vozila Alfa Romeo i Smart, sa po tri vozila Mitsubishi, Subaru i Lancia te sa pojednim primjerkom Lexus, Lada, Jaguar te Infiniti. U premium segmentu i dalje najbolje rezultate bilježi Audi koji je imao 117 registracija, a kojeg sa 106 primjeraka slijedi BMW. Mercedes bilježi napredak, ali je sa 68 vozila još uvijek daleko od svog pravog potencijala.Najtraženiji model tijekom lipnja bila je Opel Corsa sa 208 registracija, a što je svakako glavni razlog koji je doveo do vodeće Opelove pozicije. Druga pozicija sa 151 registracijom pripala je Hyundaijevom modelu i30, dok se na treću poziciju popeo Volkswagen Passat sa 139 primjeraka. Troznamenkaste rezultate bilježe još Opel Astra, VW Golf te Peugeot 208.Bez obzira na lipanjske rezultate u ukupnom ovogodišnjem zbroju, daleko najtraženiji model je Volkswagen Golf sa 878 registracija. Drugu poziciju sa 130 vozila manje drži Opel Astra, dok je treći još jedan VW-ov model - Polo sa 726 primjeraka. Četvrta je Opel Corsa sa 588 registracija, a među prvih deset modela još su po jedan VW i Opel, sedmoplasirana Insignia sa 398 te jedno mjesto slabiji Passat sa 376 registracija. Od ostalih marki tu su redom Hyundai i30, Peugeot 208, Hyundai ix35 te Renault Clio.

 Automobili VW Golf VII

Ove godine nismo postali bogatiji niti za jedan električni automobil, a sa 6888 primjeraka benzinski modeli drže udio od 44,8 posto. Dok zagrebačka regija sa 4827 vozila drži preko 31%, na drugo mjesto smjestilo se područje Požeško-slavonske županije. I dok bi neki pomislili kako je Slavoncima konačno krenulo na bolje, to nažalost nije tako. Naime, brojne rent-a-car, ali i ostale tvrtke registriraju svoja vozila na ovom području i to zbog najniže premije osiguranja. No, pitanje je do kada jer bi nam ulazak u Europsku uniju trebalo dovesti i do promjena u načinu obračuna premije osiguranja, no tek trebamo vidjeti kako.Pred nama je ljeto kada je prodaja tradicionalno vrlo slaba, a tu je i činjenica da smo ušli u Europsku uniju koja nam je donijela promjene po pitanju nameta tijekom uvoza, odnosno unosa vozila u Hrvatsku. Novi Pravilnik o posebnom porezu na motorna vozila donosi i manje namete na rabljena vozila pa ne bi trebalo biti čudno da dodatno padne prodaja novih osobnih automobila, a istovremeno poraste uvoz rabljenih.


Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: koliko ulja ide u space star golfgkult vwjettatdi nissanpqaskai daciaastepway aonsboardecamerea anti tunning daciadustervideo the north face sable shoes men daciardaster koji volvo djecjedsjedalice (select oqif fordafocuseelectric honda cbr zimske gume honda accord totouareg vwnpassat skoda oktavia opel vectra opc farovi volkswagenwiwsuzuki plin kiaceeddiesel vwrsport maxicosi reduktor kolikoulja u motor fiat punt mil lampica christian louboutin slingback mareaahgt sartra chevrolet corveta s jednim tankom za guinnessa seat gume astrapgtc.blackeandtwhite golf dva landcruiser mercedes glc daciadustervideo koliko ulja ide u motor man alpina djelovi za motore sexicarvashgrobnik alfa gt croatiandriftchelenge seat leon corsazcrmaratonetest baileyobutton lanci japanski golf croatiandriftchelenge focus sedan.,.(,,,(