2013-06-06
Bookmark and Share

3344 novih osobnih automobila tijekom proteklog mjeseca dovelo je do ukupno 12.194 registracija tijekom prvih pet mjeseci 2013.Iako je sa 3344 novih osobnih automobila ovogdišnji svibanj bio svega 33 vozila slabiji od prošlogodišnjeg, nema nimalo mjesta optimizmu po pitanju stagnacije prodaje. Naime, dobro znamo da krajem travnja, odnosno tijekom svibnja flote obnavljaju rent-a-car tvrtke. Tako je bilo i proteklog mjeseca, pa smo došli do rezultata na razini 2012.


Uvjerljivo najbolja marka tijekom svibnja bio je, ukupno vodeći Volkswagen sa 733 registracije, dok je druga pozicija sa 498 automobila pripala Opelu. Treći je Peugeot sa 253 vozila, te su prve tri marke zauzele pozicije sukladne ukupnom ovogodišnjem poretku. Četvrti je bio Hyundai sa 232 automobila te se na godišnjoj razini sa 781 registracijom približio četvrtoj Kiji na svega četiri automobila. Zadovoljni trebaju biti u Chevroletu, ukupno devetima, koji su sa 173 vozila tijekom svibnja bili peti.Tijekom svibnja ubilježene su registracije 33 različite marke, a na čijem su začelju Infiniti, Jaguar, Mini i Subaru sa po jednim vozilom. Ovo je prvi mjesec ove godine da niti jednu registraciju nije zabilježio Jeep. Tu bila i dva Lexusa te po tri Mitsubishija, Porschea, te Lade. Smart je u prva četiri mjeseca imao 5 registracija, a toliko je ubilježio i tijekom svibanj. Slično je i s Alfom Romeom koja je devet registracija imala do svibnja, a protekli mjesec njih šest.


Govorimo li o premium segmentu, tu je i dalje broj jedan Audi, i to sa 134 registracije tijekom svibnja, odnosno ukupno 456 tijekom 2013. Drugi je BMW sa 62, odnosno sa 314 registracija. Dok je to stagnacija za ova dva proizvođača, treći, Merceds je sa 49 registracija imao najbolji mjesec, više od 50 posto bolji od dosadašnjeg najboljeg.


Gledajući prvih pet mjeseci, vodeći je VW, a sa 2121 registracijom gotovo je 5 posto slabiji u odnosu na 2012. Drugoplasirani Opel napredovao je za 54 vozila, na 1457 registracija, dok je Peugeot pao sa 1464 na 894 vozila. Pad dalje bilježe sve marke do dvadesete pozicije gdje se smjestio Mercedesa sa 158 registracija, a što je za 7 više nego lani. Zadovoljni moraju biti i u Land Roveru koji je sa prošlogodišnjih 18 vozila stigao na 45. Dva više, ukupni 21 bilježi Porsche, Subaru je sa 12 došao na 18, Jeep sa 10 na 16 registracija. I Lexus je porastao, sa 11 na 15 vozila, te Jaguar na četiri primjerka dok tijekom prvih pet mjeseci lani nije imao niti jednu registraciju.

 Automobili VW Golf VII

Najtraženiji model, kako tijekom svibnja, tako i u dosadašnjem dijelu godine bio je Volkswagen Golf sa 272, odnosno 769 registracija. Druga pozicija sa 246 odnosno 646 vozila pripada još jednom VW-ovom modelu - Polu. Iduće tri pozicije drže tri Opelova modela - Astra, Corsa i Insignia sa 624, 380 odnosno 339 primjeraka. Sa 12.194 registracije, 2013. je u odnosu na isti period lani slabija za više od 27%. Sa 5484 jedinice benzinski modeli čine točno 45 posto svih novih vozila.


Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: seat ateca suble alfaeromeolgiluetta damier azur small ring agenda mercedes e klasse godina rabljeni mercedes e opelvektra i a klase isplativostdizela mercedes m testamalihtautomobila zimske gume kupnja zimskig guma zimske gume honda crv paul dacia test cjenapvwtpassatagcc punto gt fabia rs chevroleticruz best cars dijelovi za jeep cherokee trakcija activeoparkwassist sport-ute bandwagon chevroletiorlando pegla cjenik ford servisa lipo brigestone zr mazda vsi prodani automobili noviakiaesorento eco tiguan track soda gorivaipromjene nissan motorno ulje skoda citigo suzuki ignis golfvspolo sexi car vash carrera thelnorthnfaceslibrertriclimat testovirabljenihvozilahyund tablica dijelovi uporedni test malih auta mercedes-benza and x=y and sl subaru subaru forester