2013-09-24 , Autor: Kristijan Tićak
Bookmark and Share

Nosači za bicikle montirani na stražnji dio automobila sve su omiljeniji. Iako zaklanjaju registracijsku pločicu, njihova je uporaba dopuštena jer se na njih može učvrstiti treća pločica do koje u Europi dolazite potpuno legalno. No, ono što je u Europi legalno kod nas je nepremostiv problem. Opet!
Biciklizam je u Hrvata postao omiljeni hobi u trenutku kada smo počeli tonuti u krizu. Pod krinkom ekologije i zdravog života(renja) pedaliranje je sve popularnije, bježi se glavom bez obzira od svega što troši gorivo i što se mora registrirati.
No, da biste prevezli bicikl morat ćete ugraditi jedan od homologiranih nosača bicikala. U ponudi su raznorazni modeli, no vi birate najpraktičniji, koji se ugrađuje na stražnji dio vašeg auta. Radi se o tipu koji je ekonomičniji od krovnog, jer zbog manjeg otpora zraka vaš automobil troši i manje goriva.Nosači toga tipa su u EU sve popularniji, no imaju i jedan nedostatak - zaklanjaju registracijsku pločicu. Zbog toga se u slučaju njihove ugradnje izdaje treća registracijska pločica, potpuno legalno i bez komplikacija. Primjerice, poznati svjetski brend nosača Thule uz nosač izdaje i naljepnicu s vašim brojem registracije.U Hrvatskoj takav pristup ne bi prošao, jer je svako neovlašteno kopiranje ili izrada registracijske oznake prema našem Kaznenom zakonu ‘krivotvorenje službene isprave’ te kao takvo podliježe kaznenom progonu.Naš čitatelj M. V. iz Osijeka (podaci poznati redakciji) upao je u zakonski vakuum i do danas iz njega nije uspio izići. Kako stvari stoje, ni neće tako skoro. Nakon što je u MUP poslao upit za izdavanje treće pločice, ekspresno je dobio ‘pedalu’. Predložio je vrlo suvislo rješenje - da se izdavanje treće pločice upisuje u prometnu dozvolu. Osim toga, naveo je da takvi nosači štede gorivo te nekoliko puta u dopisu naglasio da se želi legalno voziti na našim prometnicama, a ne kao kriminalac (što u slučaju izrade treće pločice u kućnoj radinosti jest).

 Odgovor MUP-a (skraćena verzija)
oštovani, Člankom 244. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da motorna vozila u prometu moraju imati po dvije registarske pločice (prenosive, pokusne itd). Motocikli, traktori, radni strojevi, mopedi itd. mogu imati po jednu pločicu. Registarska pločica istaknuta na vozilu mora biti izdana za to vozilo. S tim u vezi izvješćujemo Vas da se za vozilo ne može izdati treća reg. pločica, niti je za sada u planu donošenje propisa koji bi to omogućili. Također, sukladno zakonu, reg. pločice se ne mogu izdati za nosače bilo čega, pa tako ni za nosače bicikala.
Služba za odnose s javnošću MUP-a RH

Iako smo doslovce na pragu ulaska u EU, neki običaji i pravila nikako da se nestanu s ovih prostora. Zakoni su živa materija, a ne sveto pismo uklesano u kamen, što znači da moraju pratiti dinamiku življenja i prilagođavati se vremenu u kojemu jesmo. To je zasigurno smislenije nego legalne korisnike tjerati u - ilegalu.
 


Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: novi focus seat altea xlk trogir fordfocustesttdcititanium kompkakt suv master test rabljeni ford c-max lexus gs tec vvw touran kia ceed vs fiat bravo cijene servisa peugeot toyotas mercedes prerade coachhandbag-allchocolare avensis td elektronski fiat idea cjenikczamjenskihndijelovalza fordewrc toyotaprius nisanprimera dunlop sport alfa romeo gtt mtm e coupe e gume yeti twing pritisak guma ford focus opel corsa d staklogtc opruge lancia skodaoctavia astra cabrio iceiford aktualni broj pritisak u gumama fiat stilo skoda tuning twing ibizatsi rabljeni megane ta klub alfistinzdfip veldsatis autormotorcsporttkatalog pritisak u gumama fiat stilo wjepatprgtcsjeys gubitak snage pritisak u gumama fiat punto alltrack matrix gumezasuv diskopkugla