2011-05-23 , Autor: HAK
Bookmark and Share

U suradnji s drugim europskim nacionalnim autoklubovima, HAK je i ove godine napravio tradicionalno testiranje 30 modela dječjih sjedalica u različitim težinskim kategorijama i s nekoliko novih kriterija
Hrvatski autoklub objavio je rezultate testa dječjih sjedalica. Od 2000. HAK i njegovi partneri - europski autoklubovi svake godine objavljuju barem jedan usporedni test dječjih sjedalica u svim težinskim kategorijama. Tijekom proteklih 12 godina, koliko se provode testiranja dječjih sjedalica, kod mnogih su uočena značajna poboljšanja, i to ne samo zato što su u međuvremenu porasli zahtjevi prema ECE normama. Mnogi proizvođači samoinicijativno su reagirali na apele različitih udruga i organizacija te razvijali svoje modele tako da njihova svojstva budu i iznad zakonskih obaveza. U takvim okolnostima 2011. su promijenjeni kriteriji i kategorije u kojima se sjedalice ocjenjuju, što uključuje nekoliko novih testova, a u obzir su se uzimala i tehnološka poboljšanja.Najvažniji novi elementi su ispitivanje štetnih sastojaka i ergonomija. Kod štetnih sastojaka pažnja se obratila na sve komponente u neposrednom dodiru s djetetom, a pritom se testirala razina policikličnih aromatskih ugljikovodika, plastifikatora, vatrootpornih tvari, fenola, organsko kositrenih spojeva, azo spojeva i teških metala, koji su morali biti u skladu s dokumentima ZEK 01.2-08, EC regulativom (EC) br. 1907/2006 i Oeko-Tex Standardom 100.Kad je riječ o ergonomiji, nekadašnja kategorija udobnosti proširena je prostranošću i pozicijom sjedenja te s potrebom za prostorom u vozilu. Odrađeni testovi pokazali su da su rezultati u kategorijama sigurnosti i jednostavnosti uporabe tek neznatno različiti od onih u prethodnim godinama. No, uvođenjem novih aspekata testa rezultati se više ni ne mogu izravno uspoređivati s ranijima, pogotovo ako je razina štetnih sastojaka visoka.

Najnovije testiranje bazirano je na ispitivanju 30 različitih sjedalica podvrgnutih testovima sigurnosti, jednostavnosti uporabe i ergonomiji, ispitivanju štetnih sastojaka te testu čišćenja i završne obrade. Ispitane sjedalice mogle su zaslužiti opisne ocjene 'vrlo dobar', 'dobar', 'dovoljan', 'jedva dovoljan' i 'loš'. Ukupno gledajući, 15 proizvoda dobilo je ocjenu dobar, a tek jedan (RÖMER Baby-Safe Plus II SHR s ISOFIX bazom) izdignuo se iznad prosjeka i ukupno je proglašen vrlo dobrim. Svakako je pozitivna činjenica da za svaku starosnu dob djeteta roditelji mogu izabrati između nekoliko dobrih proizvoda.

U pogledu zaštite pri frontalnom sudaru, devet proizvoda pokazalo se vrlo dobrima. Među njima je i Bébé Confort Windoo Plus koja nalikuje na dječja kolica za novorođenčad. Smješta se na dva sjedala, i to okomito u odnosu na smjer kretanja vozila. Sedam od devet najbolje ocijenjenih dječjih sjedalica postavlja se u smjeru suprotnom od smjera kretanja. U slučaju sudara ove sjedalice sprečavaju bilo kakve pomake glave i torza jer podupiru čitavo tijelo. Zbog toga je broj ozljeda glave i vrata u njihovu slučaju vrlo malen. Glava bebe ili dojenčeta relativno je velika u usporedbi s ostatkom tijela, a vrat vrlo osjetljiv. Zato bi se promjena sa školjkastog oblika sjedalice, u kojima se dijete smješta suprotno od smjera vožnje, na one u kojima dijete gleda prema naprijed trebala odgoditi što je moguće dulje kako bi rizik od ozljeda bio minimalan.

Ipak, da sve nije tako crno kad je riječ o sjedalicama okrenutim u smjeru vožnje pokazuje i Kiddy Energy Pro 2, prva sjedalica takve vrste koja je za frontalni sudar zabilježila vrlo dobre ocjene. Dijete u njoj sjedi iza sigurnosne zaštite koja se učvršćuje pojasom. Pri udaru ta zaštita potpuno podupire djetetov torzo i glavu te tako značajno smanjuje ozljede. Od onih koji se nisu proslavili spomenut ćemo Casualplay Fix QR, jedinu sjedalicu koja je na testu frontalnog sudara zaslužila nedovoljnu ocjenu. Kod nje se tijekom testa slomio dio koji se učvršćuje za Isofix točke pa više nije bila sigurno vezana uz sjedalo automobila. Zbog ovog je problema pri frontalnom sudaru istoj dječjoj sjedalici smanjena i ukupna ocjena.

1/2 stranica Molimo, okrenite za nastavak
1/2

Motor-Presse Online: Motorevija / Motor-Presse Hrvatska d.o.o.

Nedavno pretraživani izrazi: bmwnpetica fiat grande punto fiataqubo a-mercedes leasing fiatosedici gt linegrandtour tesla rally goodyearentc visa elec koliko ulja ide u motor bora karolinaperisic mastertestu srednje klase moto guzzi zagrebacke novine thenorthfacetriclimategore michelin opel zafira tourer ysl renaulttlagunalgrandtour tezinamotora podupravljanja voznja peugeot kombi vozila mercedes sprinter fuldasexelero typess porsche boxter civit jure polo dizel eko motor discount alu naplatci hrvojetdokoza popravak mini coupe mini moto autozubak u nagradnoj igri nissan patfinder utrkaprvaka theinorth.facefwomens,northefa opelckadettde mercedes cl christian louboutin rolando hi impreza seateibizaltdi vtrogasna jeepsenzor top garaga north face denali jackets on s sportrider maramice