Kristijan

I BMW dolijeva ulje na vatru2010-04-13 15:19:01

Bookmark and Share

Čak i vrlo jednostavnim metodama istraživanja može se doći do senzacionalnih spoznaja. Nabava dvaju vatrogasnih motocikala za potrebe HAC-a u 2008. samo je još jedan u nizu slučajeva koji bacaju sumnju na transparentnost javnih natječaja u Hrvatskoj


Kažu - onome tko prizna, pola se prašta. Daimlerovi čelnici pred američkim su sudom priznali da su davali mito državnim dužnosnicima u različitim zemljama, radi pogodovanja na javnim natječajima. U Hrvatskoj je riječ o vatrogasnim vozilima. No, u cijeloj toj priči jednako je važno, ako ne i puno važnije, otkriti tko je od visokih državnih dužnosnika uzeo mito da bi pogodovao Daimleru. Nemojte zaboraviti, za korupciju su uvijek potrebne dvije strane.

Općenito, u Hrvatskoj vlada percepcija da su upravo natječaji na kojima MUP, MORH ili HAC kupuju neka vozila leglo nelegalnih malverzacija i unaprijed dogovorenih kombinacija. Stoga smo letimično „bacili oko“ po internetskim stranicama, pokušali osvježiti „pamćenje“ da bismo se uvjerili je li doista sve već prije bilo tako očigledno „mutno“.

Naravno, jedan nam je slučaj odmah privukao pažnju. Radi se o nabavi dvaju vatrogasnih (da, opet vatrogasnih) motocikala marke BMW. Naime, tvrtka Ziegler je u srpnju 2008. Hrvatskim autocestama, tj. vatrogasnim postrojbama u Centru za održavanje i kontrolu prometa isporučila dva BMW-a R 1200 RT posebno pripremljena za intervencije u tunelima Sveti Rok i Mala Kapela. Jutarnji.hr tad je prenio informaciju da je vrijednost obaju motocikala 770.000 kuna (bez PDV-a) te da su jedinstveni primjerci svoje vrste.

Oni to doista i jesu, a nakon što smo kontaktirali glavnoga PR-a BMW-ovog odjela motocikala u Münchenu Rudolfa-Andreasa Probsta, saznali smo da BMW taj model nije u tvorničkom aranžmanu preuređivao u vatrogasni motocikl. Najčešće taj model koristi policija zbog dobrih voznih karakteristika na otvorenoj cesti, kao i pouzdanosti motora te niskih troškova održavanja. No, zato ga je u vatrogasca pretvorila tvrtka Ziegler. RT je opremila s tri aluminijske kutije, impulsnom puškom za gašenje, vatrogasnim aparatom te uređajem za rezanje i razupiranje. Dakako, tu su i razne-LED bljeskalice, radiostanica te atest Centra za vozila Hrvatske.
Sve bi to bilo u redu da pojedinačno model R 1200 RT u maloprodaji kod ovlaštenog BMW-ovog zastupnika tad nije stajao oko 120.000 kuna.

Naravno, bez PDV-a. Jednostavnom matematikom dolazimo do cijene od oko 240.000 kuna (ona može nešto varirati ovisno o dodatnoj opremi) za dva primjerka. Navedena vatrogasna oprema u tom slučaju čini razliku od nevjerojatnih 530.000 kuna! Dakle, ili je vatrogasna oprema i ugradnja triju alu-kofera na originalne nosače toliko skup pothvat, ili je netko opet dobrano gurnuo ruku u džep poreznih obveznika.

Još je nevjerojatnija činjenica da je cijelo vrijeme ta informacija svima nama bila nadohvat ruke, a da nitko na nju nije reagirao. No, možda nakon ove naše objave netko „ex officio“ ipak odluči malo se detaljnije pozabaviti tim slučajem. Iako iznos nije višemilijunski.

0 komentara
Ocjeni!

komentara

Ako želite napisati komentar, logirajte se Ovdje se možete registrirati.Pročitano: 22401